Vremenska prognoza

četvrtak, 11 maj 2017 14:25

Na matursku zabavu ode cijela prosječna plata

Torbice, nakit, cipele, odijela kao i raskošne haljine, nerijetko viđene i uzete po modelu onih sa crvenog tepiha, kao i obavezne svečane frizure, san su i želja mnogih maturanata koje će njihove roditelje i ove godine mnogo koštati. Kako bi opremili svog maturanta, roditelji će morati da izdvoje cijelu prosječnu platu.

Na matursku zabavu ode cijela prosječna plata

U buticima u Gradišci kažu, da je počela pomama za haljinama, ali da se još veća potražnja tek očekuje. Uglavnom se traže svečana odijela i duge haljine a cijene se razlikuju od modela i proizvođača.

U prosjeku haljine koštaju od 100 do 360KM. Muška odijela se mogu naći po cijeni od 120 do 210 maraka. U buticima ističu, da su zastupljene sve boje i modeli, sa raznim bogatim detaljima. Tu su i nešto jednostavnije, kako bi se zadovoljio svačiji ukus, napominju prodavci. 

Maturanti u gradiškim srednjim školama, uveliko su počeli sa pripremama. Matursku zabavu željno isčekuju i učenici Tehničke škole, koja će se održati naredne sedmice.

–Ja sam se spremila već za maturu prije mjesec dana. Kupila sam haljinu, cipele, nakit i ostalo. Planiram još izdojiti novac za frizuru i šminkanje. Maturska zabava je za mene kao i za ostale učenike veoma važan dan i veselimo se svi. Istovremeno ja sam i pomalo tužna jer se rastajem od generacije sa kojom sam provela četiri godine – kaže maturantica Tehničke škole Anja Zjajić.

–Sa pripremama sam završio prije četiri dana . Veselim se zabavnoj večeri ali mi je i žao što se rastajemo – kaže maturant Bojan Bajić.

Maturska zabava učenika SSTŠ planirana je za 26. maj, dok će dan ranije u svečanim haljinama i odijelima zablistati gimnazijalci. Učenica Nataša Kljajić, kaže da je matura za nju poseban dan koji će pamtiti čitavog života. Dodaje da se odlučila  na šivanje haljine, koje će joj i uštedjeti ponešto novca.

– Ja sam išla na jeftiniju varijantu i sašila sam haljinu koja će me koštati negdje oko 150KM. Kupovne haljine su nešto skuplje. drago mi je što završavamo, mislim da će to biti jedan događaj koji ću pamtiti ali mi je i žao što završava srednja škola – kaže Nataša Kljajić, maturant Gimnazije.

Kako bi zablistali na maturskoj proslavi, djevojkama su pored nakita, nezaobilazan modni detalj i torbice koje koštaju od 30 maraka pa naviše. Elegantne sandale u buticima u Gradišci  mogu se naći po cijenama od 60 do 80 maraka. Prodavci kažu da se najviše traže  klasični modeli , kao i nešto svečanije, sa šljokicama.  Bogat je izbor i kratkih svečanih haljina, koje obično biraju maturantice osnovnih škola, koje se kreću od 70 do 90 maraka. Muškarci kao najčešći modni detalj biraju leptir mašne ili kravate, koje koštaju 10 KM. Cijena kajiša kreće se od 15 do 25, a za muške košulje neophodno je, u zavisnosti od modela, izdvojiti od 30 do 40KM. 

Nakon maturske proslave, većina srednjoškolaca, planira nastaviti svoje školovanje. – Planiram da upišem Elektrotehnički fakultet u Banjaluci – kaže Anja.

Matura u većini osnovnih škola još uvijek nije dogovorena, dok je u pojedinim školama zakazana za početak juna. Malu maturu imaće i cicibani  JPU “Lepa Radić” koja će se održati drugog juna.  

 

Info+ kablovski kanal
{gallery}2803{/gallery}