Vremenska prognoza

ponedeljak, 17 april 2017 12:42

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs, proslavili mještani Gornjih Podgradaca kod Gradiške

Okupljeni u porti hrama  Sv. Dimitrija, pravoslavni vjernici zajedno sa najmlađim mještanima ovog velikog sela, slavili su Vaskrsenje gospoda Isusa Hrista.

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs, proslavili mještani Gornjih Podgradaca kod Gradiške

– Ovo je četvrta Vaskršnja manifestacija koju organizujemo s ciljem da bi obradovali naše mališane. Organizatori su žene i mladi Gornjih Podgradaca. Velika pažnja se pridaje ovakvim priredbama, to se vidi i po tome koliko je ljudi došlo danas, što znači da poštuju naše običaje – kaže  Slađana Šinik, član Organizacionog odbora.

U povodu obilježavanja Vaskrsa  u Gornjim Podgradcima organizovane su različite aktivnosti. Učešće u programu, uzela su i kulturno- umjetnička društva.

– Odazvali smo se i ove godine. Žene iz Podgradaca svake godine okupljaju djecu na Vaskrs te se organizuje Tucijada. Predstavićemo se jednom koreografijom kako bi upotpunili današnji program – kaže Nebojša Šinik, koreograf u KUD “Kozara” Gornji Podgradci. 

– Volim Uskrs jer se kuckamo sa jajima i svi se okupljamo zajedno – kaže Anastasija, član KUD “Kozara” Gornji Podgradci.

Organizatori ističu da se obilježavanjem ovakvih datuma, njeguju  tradicija i običaji srpskog naroda. Želja im je da Vaskršnja manifestacija preraste u tradiciju.

– Ovdje su prisutne sve generacije. Svakako ovom prazniku se najviše vesele najmlađi. Želimo da na njih prenesemo tradiciju – kaže Nemanja Panić, član Orgranizacionog odbora.  

Najmlađi mještani Gornjih Podgradaca i okolnih sela za učešće u ovoj manifestaciji,  nagrađeni su prigodnim paketićima.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2738{/gallery}