Vremenska prognoza

ponedeljak, 07 maj 2018 15:26

Nema oboljelih od morbila u Gradišci

Dom zdravlja u Banja Luci 4. maja proglasio je epiemiju morbila. U Gradišci do sada nije registrovan nijedan ovakav slučaj kažu u Dječijem dispanzeru Doma zdravlja.

Nema oboljelih od morbila u Gradišci

Morbile su infektivno, akutno zarazna bolest, koja se prenosi sa oboljelog na zdravog. Dr Anka Grabović Stojnić kaže da je u borbi protiv morbila najvažnija vakcinacija. Međutim posljednjih deset godina procenat procijepljenosti opada. U Gradišci je 87 posto, a poželjno je da je 95 posto i više. “Roditelji imaju pravo da odlučuju o onome što smatraju dobrim za svoje dijete, ali imaju obavezu da ne smiju naškoditi svom djetetu niti njegovoj okolini. Posebno je postala problematična vakcina protiv morbila, jer se prije nekoliko godina uvezivala mada nikad naučno dokazano sa pojavom autizma” rekla je prim. dr Anka Grabović Stojnić, pedijatar i načelnik Konsultativno-specijalističke službe Doma zdravlja Gradiška.

Bolest se manifestuje opštom slabošću, groznicom, povišenom temperaturom, curenjem iz nosa, osipom i promjenama na koži.Određeni broj oboljelih dobije upalu pluća koja može biti teška i komplikovana.

Ljekari naglašavaju da je najbolja prevencija vakcinacija MRP vakcinom. Vakcina se obavlja u uzrastu od 12 mjeseci, a revakcinacija pred upis u osnovnu školu.

Info+ kablovski kanal