Vremenska prognoza

utorak, 16 maj 2017 13:20

Neophodna rekonstrukcija osnovne škole u Dubravama

Zbog potrebe za rekonstrukcijom objekta, OŠ „Sveti Sava“, iz Dubrava, kod Gradiške, aplicirala je na projekat „Energetska efikasnost u BiH“.

Neophodna rekonstrukcija osnovne škole u Dubravama

Trenutno se razmatra opravdanost zahtjeva, kaže direktor Rajna Soldat, i dodaje da je na školi potrebno promijeniti stolariju, krov, fasadu i radijatore. U ustanovi se nadaju da će objekat biti obnovljen, kako bi i učenici i osoblje škole imali bolje uslove za učenje i rad. Obećanja su, kažu, dobili od nadležnog ministra i predsjednika RS.

„Na školi nije bilo značajnijih radova otkako je izgrađena. Stanje je katastrofalno. U poslednje tri godine imali smo nekoliko manjih intervencija na sanitarnim čvorovima, ali rekonstrukcija objekta je zaista ključna“, naglasila je Rajna Soldat, direktor škole.

U školi u Dubravama hvale se zavidnim uspjesima učenika na različitim takmičenjima, aktivnostima koje provode, dobrom saradnjom sa roditeljima i lokalnom zajednicom, te skladnim odnosima unutar ustanove, koju pohađaju učenici različitih nacionalnosti. Smatraju da i učenici i nastavno osoblje zaslužuju da rade u uslovnijem objektu.

„Imamo dobre rezultate i kada su u pitanju uspjesi učenika, ali i razne aktivnosti koje smo uveli u školi. To su, na primjer, produženi boravak, pripremna nastava za učenike koji polaze u prvi razred, i drugo. U svakom slučaju, imamo mnogo toga za pohvaliti se, te smatram da zaslužujemo bolje uslove rada“, ističe Soldatova.

Pored potrebe za rekonstrukcijom objekta, OŠ „Sveti Sava“ ima još jedan problem. Jedina je škola na području Gradiške čije dvorište nije ograđeno. Ovaj problem prisutan je već decenijama, a uveliko ugrožava bezbjednost đaka, ističu u ovoj ustanovi. Osim ograde, školskom dvorištu je potrebna i sanacija.

„Dvorište treba ograditi, kako bi se učenici osjećali sigurnije. Trebalo bi i asfaltirati dvorište, jer je sve više lokvi“, kaže učenica Ajla Čolpa.

„Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je razmatralo mogućnost ograđivanja školskog dvorišta, te su nam obećali obezbijediti 50 % sredstava za tu namjenu. Razgovarala sam i sa načelnikom Gradiške, koji nam je voljan pomoći sa 25% sredstava, tako da nam nedostaje preostalih 25%, a nemamo taj novac“, rekla je Rajna Soldat, direktor škole.

OŠ „Sveti Sava“ u Dubravama pohađa oko 400 učenika.

Info+ kablovski kanal