Vremenska prognoza

petak, 14 april 2017 13:45

Neradni dani za pravoslavne i katoličke vjernike

S obzirom da su pravoslavni Vaskrs i katolički Uskrs Zakonom o praznicima Republike Srpske proglašeni kao vjerski praznici, neradni dani za vjernike su: Veliki petak, koji se proslavlja danas, zatim Vaskrs, odnosno Uskrs, koji pada u nedjelju, 16. aprila, te ponedjeljak, 17. april.

Neradni dani za pravoslavne i katoličke vjernike

Pravoslavci i katolici imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta u ove dane.

Praznične dane mnogi će iskoristiti kako bi posjetili svoje najbliže, porodicu i prijatelje. Ovog jutra na graničnom prelazu u Gradišci nije bilo dužih zadržavanja. Slična situacija zabilježena je i na drugim graničnim prelazima u BiH, saopštili su iz AMS RS. Veći promet vozila najavljen je prema večeri.

„Tokom dana se očekuje pojačan saobraćaj na ulazu u BiH, pa vozače molimo za strpljenje. Preporučujemo da se pravovremeno informišu o stanju na pojedinim graničnim prelazima“, rekao je Dušan Miljević, iz AMS RS.

Putnici koji su jutros iz Srbije, preko Hrvatske, doputovali u RS kažu da na graničnim prelazima nije bilo velikih gužvi.

„Dobro je uglavnom. Čekao sam oko 45 minuta“, kaže Stefan Gajić, putnik iz Srbije.

Situacija je kritična na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske, ističe Mato Lovrić, koji putuje iz Frankfurta. Čeka se, kaže, i po nekoliko sati.

„Stanje je dramatično, kolone su duge i po nekoliko kilometara“, žali se Lovrić.

Osim gužvi na granicama, neradne dane obilježiće i oblačno vrijeme sa kišom. U sunčanom vremenu stanovnici RS uživaće još danas. Već prema večeri meteorolozi najavljuju naoblačenje, ponegdje sa kišom. Sutra prijepodne doći će do razvoja oblaka, koji će prema kraju dana dovesti do pljuskova sa grmljavinom.

„Sve će to biti uvod u loše vremenske prilike koje nas očekuju u nedjelju. Prijepodne će biti obilnih padavina, koje postepeno jenjavaju od sredine dana“, rekao je  Igor Kovačić, dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

U ponedjeljak se očekuje suvo vrijeme, a od utorka ponovo obilne padavine i pad temperature. Razvedravanje i toplije vrijeme meteorolozi najavljuju tek za četvrtak.

Info+ kablovski kanal