Vremenska prognoza

petak, 10 mart 2017 20:22

Nikola Hajder se oporavlja nakon operacije mozga u Beču

Nikola Hajder, šestogodišnji dječak iz Vilusa, kod Gradiške, operisan je krajem novembra prošle godine.

Nikola Hajder se oporavlja nakon operacije mozga u Beču

Podsjećamo, gradiški Crveni krst organizovao je protekle godine humanitarnu akciju za pomoć ovom dječaku, oboljelom od specifičnog oblika epilepsije, kome je bila neophodna operacija mozga u Beču. Novčana sredstva, u iznosu od oko 40 000 evra, prikupljena su uz pomoć brojnih humanih ljudi, a nakon operativnog zahvata, Nikolino zdravstveno stanje se znatno poboljšalo. On sada priča, bolje pamti, i veselo se igra. Roditelji su ga nedavno vodili na kontrolu u Bečku kliniku, gdje su ljekari potvrdili da Nikola postepeno napreduje.

„U početku je oporavak sporo tekao, ali su nam ljekari rekli da trebamo biti strpljivi, jer će Nikola s vremenom biti bolje. Pamćenje mu je bilo skoro skroz izbrisano, tako da moramo sve da ga učimo ispočetka. Uglavnom dobro napreduje, uči pomalo, igra se, itd“, priča Ratko Hajder, Nikolin otac.

Ljekari su Nikoli prepisali terapije, a roditelji ga vode i kod logopeda i drugih stručnih lica kako bi ubrzali njegov oporavak.

„Trebali bi ga ponovo uključiti na fizikalne terapije, a vodićemo ga i psihologu“, ističe Ratko.

Nikolini ukućani daju sve od sebe da mu pomognu u procesu ponovnog učenja i daljeg napretka. Sa njim, osim oca Ratka i majke Nade, svakodnevno rade i baka i djed. O dječaku rado brinu i starije sestre, trinaestogodišnja Dragana i desetogodišnja Dajana.

„Šetam sa Nikolom često, gledamo televizor i slušamo muziku“, kaže Dajana.

„Nikola voli biti u dvorištu, brati cvijeće i igrati se sa životinjama. Čitam mu knjige i učim ga“, rekla je Dragana.

Porodica Hajder zahvalna je svim humanim ljudima koji su pomogli u prikupljanju sredstava za Nikolinu operaciju.

„Hvala svima koji su pomogli, zahvat je bio uspješan i akcija nije bila uzaludna“, naglašava otac Ratko.

U novembru ove godine Nikoli predstoji godišnja kontrola, na kojoj će ljekari u Beču procijeniti zdravstveno stanje dječaka. Članovi porodice Hajder nadaju se da će oporavak njihovog Nikole i dalje uspješno teći i da neće biti potrebe za daljim operativnim zahvatima.

Info+ kablovski kanal