Vremenska prognoza

sreda, 09 avgust 2017 13:43

Nizak vodostaj smanjio broj ribolovaca na obali rijeke Save

Tropsko vrijeme u prethodnih nekoliko sedmica dovelo je do povećanja temperature vode i do smanjenja vodostaja rijeke Save u Gradišci, zbog čega se  ribe  sve više  povlače u okolne pritoke.

Nizak vodostaj smanjio broj ribolovaca na obali rijeke Save

To je značajno  uticalo i na smanjen broj ribolovaca, , istakli su u Sportskom ribolovnom društvu “Amur”.  

-Riba se u ovoj vreloj vodi ne hrani, odnosno hrani se samo planktonom i onim što ima u vodi. Sklanja se u hladnija mjesta i u dublju vodu. Koliko znamo, som i ostala plemenita riba su izašli iz rijeke Save i otišli su u pritoke u Unu, Vrbas u hladnije vode – kaže Slobodan Golić, sekretar Sportskog ribolovnog društva “Amur”  Gradiška.

Nizak vodostaj,  za sada ne ugrožava riblji fond,  jer slučajevi uginuća ribe, na sreću,  nisu zabilježeni, ističe Golić. Dodaje, da ove godine  problem predstavlja riblja mladj, jer se riba nije uspjela  izmrijestiti, na što je uticala hladna voda koja je ovog proljeća pristizala iz pritoka iz Slovenije.

– Riba koja se trebala izmrijestiti u februaru i martu sad se mrijesti u ove tople dane. Som, šaran i štuka takođe se nisu izmrijestili, tako da se sve poremetilo. Najvjerovatnije da će se sad u ovoj toploj vodi izmrijestiti – kaže Golić.

Rijeka Sava bogata je ribom različitih vrsta, zbog čega je pogodna za sportski ribolov. U pojedinim njenim dijelovima, uporni ribolovci ove godine mogli su upecati i dobre primjerke šarana.

– Šaran je migraciona riba, koja se, što se tiče područja Gradiške i Dubice, mrijesti u Hrvatskoj, a ukoliko ne odgovara vodostaj onda dolazi iz Dunava. Ove godine je prišao i ima ga – kaže Golić.

Sportsko ribolovno društvo “Amur”  provodi  brojne aktivnosti, od takmičenja ribolovaca do poribljavanja rijeka i vještačkih jezera. Ove godine, izvršeno je poribljavanje Lubine i Crne rijeke.

U društvu je registrovano oko 300 članova. U prethodnom periodu,  masovno je došlo i do  osipanja članstva, jer zbog niskog vodostaja Save, ribolovci sve rijeđe dolaze na pecanje.

Info+ kablovski kanal