Vremenska prognoza

petak, 17 novembar 2017 14:17

Novi predsjednici Savjeta gradiških MZ spremni da se uhvate u koštac sa problemima

U većini mjesnih zajednica na području Gradiške proteklih dana konstituisani su novi sazivi Savjeta.

Novi predsjednici Savjeta gradiških MZ spremni da se uhvate u koštac sa problemima

Novoizabrani predsjednici već su definisali proritetne projekte, za čiju realizaciju će se zalagati u narednom periodu.

U mjesnoj zajednici Žeravica brojni su problemi koje je potrebno što prije riješiti, kaže novi – stari predsjednik Dragan Pauković. Mještani najviše priželjkuju bolje puteve i završetak izgradnje kanalizacione mreže u zoni vodoizvorišta, istakao je Pauković.

„Kanalizacija i putevi su nam veliki problem. Žeravica se nalazi na niskom terenu, pa nam i male padavine nanose štetu. Imamo mnogo kanala koji nisu održavani, pa to hitno moramo riješiti. Takođe, jedan od problema je neosvijetljenost ulica. Nastojaćemo da sve to riješavamo u saradnji sa lokalnom vlasti“, naglasio je Pauković.

Žeravica nema Doma kulture, niti prostorije za rad Savjeta MZ, priča Pauković. Tako da se sva dešavanja i sastanci organizuju na Sportskom centru „Drago Kovačević“. Ono čime se Žeravica može pohvaliti su dobri međunacionalni odnosi. U ovoj mjesnoj zajednici živi nekoliko naroda, tako da je i Savjet formiran od predstavnika više nacija. U Žeravici žive brojni Romi, a za poboljšanje njihovog položaja u Savjetu MZ boriće se Zlata Šarić.

„Romska populacija je velika, ali siromašna. Snalazi se kako ko zna, malo ih je zaposleno, tako da nam je to veliki problem“, rekla je Šarićeva.

Sa mnogim poteškoćama suočava se i MZ Bok Jankovac. Novizabrani predsjednik Dragomir Radonić smatra da se većina planiranih projekata može realizovati međusobnom saradnjom Savjeta i mještana, a uz podršku lokalne zajednice.

„Gorući problem je loša putna komunikacija. Jedan dio puta nije asfaltiran pa je poprilično neprohodan. S druge strane, u pojedinim ulicama asfalt je dosta oštećen, pa bi i to trebalo riješiti. Zatim, tu su i odvodni kanali, koje treba pročistiti. Ja se iskreno nadam da ćemo se svi ujediniti i zajedno realizovati ove projekte“, poručio je Radonić.

Osim u Žeravici i Bok Jankovcu, novi sazivi Savjeta konstituisani su u još 49 mjesnih zajednica na području gradiške opštine. U Opštinskoj izbornoj komisiji kažu da je sve proteklo bez problema.

„Savjeti su konstituisani u 51 mjesnoj zajednici, i izabrani su predsjednici. Ostalo je još pet mjesnih zajednica, i to: Centar, Kruškik, Seferovci, Krajišnik i Mičije. Njihovi Savjeti biće konstituisani u ponedjeljak“, rekla je Nada Živković, predsjednik Opštinske izborne komisije Gradiška.

U 56 gradiških mjesnih zajednica izabrana su ukupno 183 člana Savjeta. Najbrojni Savjet ima MZ Senjak, kojeg čiji 9 članova.

Info+ kablovski kanal