Vremenska prognoza

utorak, 01 avgust 2017 14:23

Novi udžbenici udar na kućni budžet

Cijene udžbenika za narednu školsku godinu ostaju nepromijenjene, međutim, dolazi do promjene nekih udžbenika od drugog do šestog razreda osnovne, dok će za srednju školu u upotrebi biti novi udžbenici za gimnaziju, kažu nadležni u Javnom preduzeću Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

Novi udžbenici udar na kućni budžet

Dodaju, da je u toku procedura štampanja knjiga koje će u narednom periodu biti dostupne u knjižarama.

–Od ove školske godine novi udžbenici za osnovnu školu su Priroda i društvo uz radnu svesku za drugi razred te likovna kultura, za treći razred Čitanka, Srpski jezik i jezička kultura, Priroda i društvo i radna sveska za ovaj predmet, za četvrti razred Čitanka, Srpski jezik i jezička kultura, Priroda i društvo i radna sveska, peti razred Čitanka, Srpski jezik i jezička kultura, Priroda i društvo i za šesti razred Čitanka – kaže Dejan Kerleta,  portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

U gradiškim knjižarama navode da se roditelji već interesuju za knjige te ih rezervišu. Za sada u knjižare je stigla  samo nova knjiga Priroda i društvo za 4.razred, a tačan datum dolaska prostalih knjiga, trgovci ne znaju.   Roditelji osnovaca, koji nisu željeli pred naše kamere, smatraju da je suvišno mijenjati bilo koju knjigu jer je to dodatni trošak na kućni budžet, naročito roditeljima čija djeca imaju od koga naslijediti udžbenike. Milovan Gagić, otac petoro djece školskog uzrasta,  kaže da mu je olakšavajuća okolnost,  jer ima pomoć Ministarstva prosvjete i kulture RS.

– Ja imam sreću što su mi djeca odlični učenici jer ministarstvo takvoj djeci iz višečlanih porodica poklanja knjige. Knjige su veliki trošak jer pored njih djeci je potrebno obezbijediti sveske, pribor, torbe i sve ostalo potrebno za školu. To roditelje zaduži za čitavu godinu – kaže Gagić.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva kažu da su promjene bile neminovne, te su donesene na osnovu plana i programa koji usvaja Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa Republičkim pedagoškim zavodom.

– Donosi se plan o tome da li je nešto potrebno mijenjati u udžbenicima. Na osnovu toga, Zavod raspisuje konkurse, pribavlja rukopise i štampa nova izdanja koja puštamo u prodaju. Isti udžbenici se ne mjenjaju svake godine, evo npr. sad je promijenjena Čitanka nakon skoro 15 godina. Nema čestih izmjena osim u onim predmetima gdje je potrebno da se osvježi sadržaj – kaže Kerleta.

Cijena udžbenika sa spiska obaveznih udžbenika za treći razred iznosi 90 KM, četvrti 97,50 KM, peti 88 KM, šesti 135 KM, sedmi 128,50 KM, osmi 156,50 KM i deveti razred 145,50 KM", ističu u Zavodu i dodaju da su cijene udžbeničkih kompleta bez udžbenika drugog stranog jezika, koji se u Republici Srpskoj izučava od šestog razreda. 

Info+ kablovski kanal
{gallery}3025{/gallery}