Vremenska prognoza

sreda, 05 jul 2017 13:15

Obavezna kontrola kvaliteta vode u bazenima

Vlasnici bazena dužni su svakodnevno kontrolisati kvalitet vode, jer higijenski neispravna voda može biti uzrok mnogih zaraznih bolesti, ističu u Odjeljenju za inspekcije opštine Gradiška.

Obavezna kontrola kvaliteta vode u bazenima

Od početka sezone kupanja inspektori vrše pojačani nadzor nad kvalitetom vode u tri bazena koja rade području Gradiške.

„Vlasnicima bazena naloženo je da sklope ugovor sa Institutom za javno zdravstvo RS, putem čije laboratorije će se vršiti mikrobiološka i hemijska analiza vode. Pored toga, moraju šest puta dnevno kontrolisati temperaturu, ph vrijednost i nivo hlora u vodi“, ističe Goran Sember, načelnik Odjeljenja za inspekcije opštine Gradiška.

Prilikom kontrole bazena, koje inspektori vrše nekoliko puta mjesečno, provjerava se dozvola za rad, plan korišćenja bazena, sanitarno - tehnički i higijenski uslovi, te rezultati analize vode dobijeni od strane nadležnog Instituta.

„Nedostataka za sada nije bilo. U slučaju da dođe do određenih odstupanja prilikom analize, Institut obavještava vlasnika i preporučuje mjere za otklanjanje nepravilnosti. Ako se nepravilnosti utvrde dva puta uzastopno, takva voda se više ne smatra bezbijednom i preporučuju se korektivne mjere, poput ispuštanja vode iz bazena, superhloracije praznog prostora i ponovnog punjenja sa čistom vodom“, naglasio je Sember.

Sember savjetuje građanima da se na bazenima pridržavaju kupališnog reda i vode računa o ličnoj higijeni.

Kada su u pitanju rijeke, jezera i druga kupališta u Gradišci, u opštinskom Odjeljenju za inspekcije kažu da, u slučaju određenih nepravilnosti, nadležni izlaze na teren po zaprimljenim prijavama građana.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2969{/gallery}