Vremenska prognoza

subota, 16 decembar 2017 14:24

Obilježen Dan oslobođenja Turjaka

U gradiškom selu Turjak  obilježeni su 76. godišnjica od prve partizanske akcije na području opštine Gradiška i dan ove Mjesne zajednice.

Obilježen Dan oslobođenja Turjaka

16. decembra 1941. godine oslobođen je Turjak. Svjedok zbivanja ovog dana je Gradiščanin Miloš Stanišljević. -Ovdje je potučena ogromna snaga i sve je oslobođeno. Pretpostavlja se da je bilo oko 200 vojnika i narod je malo odahnuo- prisjetio se Stanišljević.
Na spomen obilježju u Turjaku ispisana su imena 1224 civila koji su stradali za vrijeme ustaško-fašističkog terora od 1941. do 1945. godine. Od ovog broja 486 bili su djeca.  To se ne smije zaboraviti, naglasio je načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić. -Ovo je dan kada trebamo da se podsjetimo istorije ovih krajeva, hrabrosti naroda, a prije svega da odamo počast stradalim žrtvama. Ljudi su dali svoje živote da bismo mi uživali u slobodi i sjećanjima i našim radom im se trebamo odužiti- rekao je načelnik Adžić.
Povodom Dana Turjaka i 76. godišnjice prve partizanske akcije služen je parastos i položeni vijenci na spomen obilježja poginulim borcima Narodno-oslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora od 1941. do 1945. godine i borcima nastradalim u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vijence su položili predstavnici OO SUBNOR-a, predstavnici lokalne vlasti, gradiške Boračke organizacije, Udruženja vojnih penzionera opštine Gradiška i Mjesne zajednice Turjak.

Info+ kablovski kanal