Vremenska prognoza

ponedeljak, 04 decembar 2017 14:31

Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Gradišci

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u Gradišci je organizovan okrugli sto na kojem se govorilo o položaju invalidnih osoba na području opštine. 

Obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Gradišci

Ova  lica tište brojni problemi. Posebno ističu nezaposlenost.
-Nekada su slijepi radili na centralama, sad se uvode automatske centrale. Invalidi i amputirci su mogli biti portiri, ali danas nema ništa- rekao je Dragan Subotić iz Međuopštinskog saveza slijepih i slabovidnih Gradiška.
 -Bilo je arhitektonskih barijera, ali danas se sa kolicima može proći veći dio grada. Još nisu postavljeni zvučni signali na semafore, ali valjda će i to biti- rekao je Saša Dejanović iz Udruženja amputiraca UDAS Gradiška.
Organizator ovog događaja bio je Koordinacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom Gradiška. Ljubinka Radonić Zlojutro, koja je predsjednik Odbora, kaže da se redovno iz budžeta isplaćuje novac za rad udruženja. -Na ovaj način se pokazuje da su ove osobe cijenjene i zajednici- kaže Zlojutro.
Iz opštinske uprave najavljuju povećanja izdvajanja za invalidna udruženja.  -U Nacrtu Budžeta za 2018. smo povećali sredstva. Želimo da se osobe sa invaliditetom lakše integrišu u društvu. Pozivam i privredna preduzeća  da zaposle invalide i da pruže šansu i ovim ljudima- rekao je načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić.
U Gradišci djeluje osam udruženja osoba sa invaliditetom. Predstavnici kažu da, pored pomoći iz opštinske kase, putem različitih projekata nastoje olakšati život svojim članovima.

Info+ kablovski kanal