Vremenska prognoza

utorak, 09 maj 2017 13:24

Obilježena 72. godišnjica pobjede nad fašizmom

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom.I u Gradišci je obilježen 9. maj, jedan od najznačajnih datuma u evropskom kalendaru.

Obilježena 72. godišnjica pobjede nad fašizmom

Vijence i cvijeće na centralno spomen obilježje, biste narodnih heroja i spomen kosturnicu položile su delegacije OO SUBNOR-a, opštine Gradiška, Udruženje vojnih penzionera RS, opštinske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila,Udruženje veterana RS i predstavnici političkih partija.
Prošle su 72. godine od oslobođenja od zla, kada je slomljen fašizam i proglašena je sloboda. Jedna od najmračnijih idelogija u istoriji čovječanstva koštala je evropske narode oko 50 miliona žrtava. U narodnooslobodilačku borbu aktivno se uključio i narod gradiškog kraja.Sa ovog područja u borbi je učestvovalo oko 5 000 boraca. Slobodu nije dočekalo više  od 1500 boraca. „U toku Drugog svjestkog rata što djece, što civilnog stanovništva i boraca poginulo je od fašista preko 14 hiljada građana ili svaki četvrti stanovnik sa područja opštine. Naša opština je treća u Evropi po broju žrtava od fašizma u odnosu na broj stanovnika“ kaže Ostoja Popović, član Predsjedništva OO SUBNOR-a Gradiška.Poginuli borci nas obavezuju da se svake godine podsjećamo na njihova junaštva koja su ušla u istoriju narodnososlobodilačke borbe protiv fašizma. Trebamo biti ponosni na njih smatraju predstvanici OO SUBNOR-a i lokalne vlasti. „Poštovanje tradicije je naša obaveza i treba da obilježavamo sjećanje na poginule borce“ rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.
Na području opštine Gradiška podignuta su 52 spomenika žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu koji je trajao od 1939. do 1945. godine kada je 9. maja Njemačka potpisala bezuslovnu kapitulaciju.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2799{/gallery}