Vremenska prognoza

subota, 05 avgust 2017 12:40

Obilježena godišnjica od stradanja boraca iz MZ Kozinci

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca obilježena je 22. godišnjica od stradanja srpskih boraca iz gradiške MZ Kozinci, u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježena godišnjica od stradanja boraca iz MZ Kozinci

Počast je odana i borcima poginulim u NOR-u i žrtavama fašističkog terora. Mještani Kozinaca ističu veliki značaj obilježavanja ovog datuma, kada odaju počast i prisjećaju se boraca koji su svoje živote položili za otadžbinu.  Protekli rat, nažalost,  sina je oduzeo i Petru Borjanoviću iz ovog kraja.

– Rat je oduzeo veliki dio našeg života, bacio nas je u ponor iz koga ne možemo izaći nikada. Moramo se s tim nositi. Ja i supruga imamo drugo dijete, a taj događaj što se desio u prošlosti zaista je tragičan i ne daj Bože nikome da se tako nešto desi. Za nas je to vječna tuga i neizbrisiv trag – kaže Borjanović.

U proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu sa područja MZ Kozinci, nastradalo je sedam boraca, a njih šest se vodi kao nestalo, rekao je Rajko Plotan, predsjednik Mjesne boračke organizacije. Naglašava, da položaj preživjelih boraca, porodica poginulih i drugih boračkih kategorija nije na zavidnom nivou.

– Položaj boračke populacije je opštepoznat odraz stanja u društvu, ekonomskih i političkih zbivanja. Ako pitate da li smo zadovoljni, odgovor je da nismo. Da li može biti bolje?Vjerovatno da. Možda će neko dočekati, ali ukoliko to u ovom pravcu ide onda ide jako sporo, jer nas ima mnogo a davanja su zahtjevna. Ljudi sa višeg nivoa koji o tome odlučuju, vjerovatno daju svoj maksimum – kaže Plotan.

Prisustvujući skupu, zamjenik načelnika opštine Gradiška, Ognjen Žmirić istakao je važnost očuvanja uspomene na herojski podvig stradalih boraca u RS.

– Obaveza mlađih generacija je da se svake godine okupljamo ovdje na ovom mjestu i poklonimo se žrtvama. Obaveza svih nas, vlasti i građana je da u ovakvim situacijama zaboravimo politiku. Ovdje smo došli da se poklonimo i odamo poštu kako ne bi zaboravili njihov doprinos u očuvanju otadžbine  koji je nemjerljiv. Mi moramo da njihovim potomcima obezbijedimo što bolje uslove za život – kaže Žmirić.

Na spomen obilježje u Kozincima, vijence i cvijeće položile su porodice poginulih boraca, predstavnici mjesne i opštinske Boračke organizacije, delegacija opštine Gradiška, predstavnici političkih partija i ostali građani.

Info+ kablovski kanal