Vremenska prognoza

utorak, 14 februar 2017 20:33

Obilježeno 25 godina gradiške Boračke organizacije

U Gradišci je svečano obilježeno 25 godina opštinske Boračke organizacije, Dan BORS-a i Dan boraca RS. U hramu Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos za poginule borce Odbrambeno – otadžbinskog rata, a na Centralnom spomen - obilježju služen je pomen i položeni su vijenci.

Obilježeno 25 godina gradiške Boračke organizacije

Skupu su prisustovali predstavnici političkog, društvenog i kulturnog života Gradiške, kao i brojni borci, porodice poginulih i ratni - vojni invalidi. Predstavnici boračkih kategorija ističu da je položaj ove populacije izrazito nezavidan, te da se susreću sa mnogim poteškoćama prilikom ostvarivanja svojih prava.

„Trenutno nas najviše muči što za invalidska kolica, Fond zdravstvenog osiguranja ne pokriva dovoljan iznos sredstava, pa većinu moramo sami platiti. Dešavaju se i drugi administrativni problemi koje bi trebalo što prije riješiti“, naglasio je Milovan Marković, borac otadžbinskog rata.

Jedan od najvećih problema boračke populacije u Gradišci, ali i RS, je nezaposlenost, ističe Zoran Lazić, predsjednik opštinske Boračke organizacije. Dodaje da Boračka organizacija aktivno radi na poboljšanju društveno - ekonomskog i socijalnog položaja ovih kategorija.

„Boračka organizacija djeluje u dva pravca. To su: održavanje pomena poginulim borcima, te pomaganje boračkim kategorijama na različite načine“, rekao je Lazić.

Prisustvujući skupu, načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je veliki značaj obilježavanja ovog dana, kada se odaje priznanje cijelokupnoj boračkoj populaciji, zaslužnoj za stvaranje RS. Napominje da lokalna uprava nastoji da na različite načine pomogne ovim kategorijama stanovništva.

„To su riješavanje njihovih potreba i problema, kao i zbrinjavanje porodica poginulih boraca. Budžetom za ovu godinu predvidjeli smo povećanje izdvajanja za boračke kategorije za oko 12 %“, naglasio je Adžić.

U okviru obilježavanja 25 godina opštinske Boračke organizacije, Dana BORS-a i Dana boraca RS, u Kulturnom centru Gradiška organizovana je i Svečana akademija. Ovom prilikom dodjeljeno je 5 plaketa zaslužnima za osnivanje Boračke organizacije u Gradišci, 19. jula 1992. godine. U skladu s tim, plakete su dobili prvi predsjednik opštinske Boračke organizacije Nenad Trifunović, prvi predsjednik Predsjedništva gradiške BO Milovan Mirošljević, prvi predsjednik Odbora porodica poginulih boraca Rade Vidović, prvi predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Predrag Milošević i ratni predsjednik opštine Nebojša Ivaštanin.

„Opština Gradiška ušla je u rat još u avgustu, 1991. godine. Bilo je teško biti predsjednik opštine, kada se raspadala država u koju smo vjerovali i u kojoj smo živjeli. Trebalo je na tim ruševinama odbraniti narod od zla koje se nadnijelo nad njega“, ispričao je  Nebojša Ivaštanin, ratni predsjednik opštine Gradiška.

„Boračka organizacija u Gradišci osnovana je među prvima u RS. Već tada su bile izvršene prve ratne operacije i stvorila se potreba za osnivanjem udruženja boračke populacije. Glavni ciljevi bili su zaštita boraca, te pružanje podrške i pomoći porodicama“, prisjetio se Nenad Trifunović, prvi predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška.

Predstavnici gradiške Boračke organizacije uručili su i povelje opštini Gradiška, arhijerejskom namjesništvu gradiškom i Radiju Gradiška, koji su, kako je istaknuto, pomogli u afirmaciji rada ove organizacije.

Svečana akademija upotpunjena je kulturno - umjetničkim programom.

Info+ kablovski kanal