Vremenska prognoza

ponedeljak, 24 jul 2017 13:35

Očekuje se natprosječan prinos pšenice u Republici Srpskoj

Ove godine očekuje se natprosječan prinos pšenice i strnih žita.

Očekuje se natprosječan prinos pšenice u Republici Srpskoj

Iz mnistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS procjenjuju da će prinosi pšenice biti preko 5 tona po hektaru. Ukupno će RS da proizvede u 2017. godini preko 200 hiljada tona pšenice dobrog kvaliteta rekli su iz resornog ministarstva. „Vlada RS će nastaviti sa podrškom koju pruža poljoprivrednim proizvođačima, koja je vezana kroz podršku po jednom hektaru zasijane pšenice i premiju za predatu pšenicu po kilogramu, iznos je 200 KM po hektaru i 5 feninga po kilogramu. Cijenu diktira tržište, po našim informacijama kreće se od 30 do 32 feninga“ rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS

Pašalić je kaže da se radi i na podizanju sistema za navodnjavanje kroz IDP projekat. Završena su dva velika sistema u Bijeljini i Pelagićevu. Radi se i veliki projekat u Bratuncu i počeće se u Trebinju te u Ljubinju kao i u Potkozarju.

Kada je riječ o podsticajima Pašalić je rekao da će vrlo brzo biti isplata za prošlu godinu, nakon čega će početi i sa isplatom podsticaja za ovu godinu. Dodao je da dinamika isplate zavisi od likvidnosti budžeta.

Info+ kablovski kanal