Vremenska prognoza

utorak, 21 februar 2017 14:00

Očuvanje maternjeg jezika od ključnog značaja

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se 21. februara, s ciljem očuvanja i razvoja maternjeg jezika, promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Očuvanje maternjeg jezika od ključnog značaja

Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, kažu lingvisti. Značaj jezika nabolje je opisao Vuk Stefanović Karadžić u predgovoru Srpskom riječniku, iz 1818. godine, ističe profesor srpskog jezika i književnosti i direktor gradiške Gimnazije Vesna Krunić.

„„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i poštujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sjedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada“, napisao je Vuk Stefanović Karadžić“. To bi trebala da bude ideja vodilja za sve nas. Prema jeziku se treba odnositi sa velikom ljubavlju i poštovanjem. Danas je u svijetu oko 6000 jezika, a srpskim jezikom govori 12 miliona ljudi. Kad bi samo polovina dala svoj doprinos očuvanju jezika, imali bi šansu da opstanemo u ovom surovom svijetu“, rekla je Krunićeva.

Jezik je živa kategorija i on se razvija, naglašava Krunićeva. Dodaje da je u današnje vrijeme sve više stranih riječi zastupljeno u našem jeziku, što ugrožava njegov razvoj.

„Čitanjem literature na književnom srpskom jeziku bićemo duhovniji i znaćemo očuvati jezik i naše pismo, ćirilicu, a samim tim i identitet jednog naroda“, napomenula je Krunićeva.

Značaj maternjeg jezika znaju i učenici devetog razreda OŠ „Sveti Sava“ u Dubravama. O ovoj temi učili su u okviru radionice u školskoj biblioteci.

„Na ovoj radionici učimo koliko je važan maternji jezik i njegovo očuvanje. Maternji jezik je prvi jezik koji je govornik usvojio po rođenju“, kažu učenici.

 „Jezik čuvamo tako što brinemo o njemu i ne koristimo strane riječi i izraze, osim u slučajevima kada je to neophodno“, naglasila je Jovana Maletić, bibliotekar u OŠ „Sveti Sava“ Dubrave.

Maternji jezik djeca uče od malih nogu. U osnovnim i srednjim školama kažu da učenike uče važnosti njegovanja svog jezika i pisma. Jedan od najboljih načina za to je čitanje.

„Učenici poznaju maternji jezik onoliko koliko se u porodici služe njime, koliko uče u školi, ali i koliko čitaju knjige na svom jeziku“, ističe Maletićeva.

„Od porodice zavisi koliko će dijete da čita i da čuva svoj jezik i pismo. U školi se samo nastavlja graditi na temelje koji su postavili roditelji“, smatra Vesna Krunić, profesor srpskog jezika i književnosti.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Bangladešu, jer su protestovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Info+ kablovski kanal