Vremenska prognoza

sreda, 15 februar 2017 11:30

Od danas strožije kazne za prekršaje u saobraćaju

Stupanjem na snagu novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja od danas će se strožije  kažnjavati vožnja u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine i slični prekršaji.

Od danas strožije kazne za prekršaje u saobraćaju

Predviđene su znatno veće novčane kazne. Između ostalog, kazne za prekoračanje brzine kreću od 50 do 300 KM za vožnju koja je do 30 kilometara na čas viša od dozvoljene, dok je za one koji prekorače brzinu za 30 kilometara više nego što je dozvoljeno kazna od 400 do 1.000 KM. Prekoračenje brzine do deset kilometara na čas se toleriše.Isto je i za vožnje pod uticajem alkohola, gdje su kazne od 50 KM do čak 1.000 KM, zavisno od toga koliko je vozač popio.Kazna od 400 do 1.000 KM očekuje vozača koji napusti mjesto saobraćajne nezgode u kojoj je neko izgubio život ili bio povrijeđen, ili je nastala veća materijalna šteta. Takođe će svi oni koji u vožnji ne zavežu pojas, platiti od 100 do 300 maraka. Istu kaznu platiće i vozači koji u saobraćaju budu pričali na telefon. To su samo neke izmjene koje su na snagu stupile danas,a mišljenja građana Gradiška o tome su različita, ali su se složili da će takve kazne povećati bezbjednost u saobraćaju.

Od 400 do 1000KM platiće i vozači koji prevoze djecu do 12 godina na prednjem sjedištu. Vozači koji prilikom pokretanja vozila naglo povećaju brzinu stvarajući buku i škripu rizikuju da plate od 50 do 250 KM. Kazna od 50 KM očekuje i motoriste koji ne nose kacigu, dok biciklisti nisu obavezni da je nose.Za vozače koji prevoze pijanog suvozača kazna je 40 KM, kao i za pješake koji dok prelaze pješački koriste mobilni telefon ili imaju slušalice u ušima. Kazna za vožnju bez položenog vozačkog ispita i vožnja neregistrovanog vozila kreće se od 400 do 1000 KM.

Pored novčane kazne za saobraćajne prekršaje, novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je zabrana upravljanja vozilom do šest mjeseci i dva kaznena boda, dok je za pojedine prekršaje kojima je izazvana saobraćajna nesreća propisana kazna do čak 5.000 KM i zabrana vožnje na pola godine. Za utjehu je to što Zakon o prekršajima RS nudi mogućnost da se kazna za saobraćajni prekršaj prepolovi, ako se plati u roku od osam dana.

Info+ kablovski kanal