Vremenska prognoza

petak, 05 maj 2017 11:58

Održan koordinacioni sastanak predstavnika Civilne zaštite

U Gradišci je, u organizaciji Republičke uprave civilne zaštite, održan prvi ovogodišnji koordinacioni sastanak Područnog odjeljenja Civilne zaštite Banjaluka.

Održan koordinacioni sastanak predstavnika Civilne zaštite

Sastanku su prisustvovali predstavnici 21 lokalne zajednice, koje djeluju u okviru Područnog odjeljenja.

„Cilj sastanka je okupljanje predstavnika službi Civilnih zaštita i razmatranje planova za ovu godinu. To su planovi koji se tiču odbrane od poplava i sprovođenja mjera zaštite spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru. Po prvi put razgovaramo i o mjerama zaštite i planu spasavanja od zemljotresa“, rekao je Strahinja Rogić, predstavnik Republičke uprave civilne zaštite.

Na dnevnom redu sastanka našli su se i projekti međunarodnih organizacija i njihov doprinos jačanju sistema zaštite i spasavanja u jedinicima lokalne samouprave, te razmatranje mogućnosti i potrebe potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti zaštite i spasavanja između Republičke uprave Civilne zaštite i udruženja građana.

Slobodan Knežević, koordinator za Civilnu zaštitu u Gradišci istakao je da se u ovoj opštini radi na podizanju Civilne zaštite na viši nivo, koja je, kako kaže, posljednjih godina bila prilično marginalizovana.

„Koristimo prilično zastarjelu, ali funkcionalnu opremu. Na ovom sastanku razgovaraćemo o projektima nabavke nove, modernije opreme. Činjenica je da opština Gradiška izlazi na rijeku Savu, a imamo i veliki broj bujičnih potoka, te nam prvenstveno trebaju dobri i efikasni čamci, da bi mogli da reagujemo na adekvatan način“, ističe Knežević.

Knežević je naglasio da je održavanje koordinacionog sastanka Područnog odjeljenja Civilne zaštite Banjaluka u Gradišci veoma značajno za promociju opštine i sistem Civilne zaštite. Ovakva okupljanja nam koriste da razmijenimo iskustva i efikasnije djelujemo u različitim situacijama, rekao je Knežević.

Info+ kablovski kanal