Vremenska prognoza

četvrtak, 13 april 2017 16:25

Održan trening za barmene u Gradskom parku u Gradišci

Ovih dana pažnju prolaznika u Gradskom parku u Gradišci privukla je nesvakidašnja pojava.

Održan trening za barmene u Gradskom parku u Gradišci

Radi se o treningu ili obuci za barmene, koju sprovodi Renato Čolaković iz Banjaluke, koji se ovim poslom bavi preko deset godina.  

– Radi se o fleru, zabavnom dijelu bartendinga u kojem učesnici vježbaju raznu koreografiju. Kasnije će raditi i neke opasnije stvari ali naravno u bezbjednim uslovima. Trenutno, radim sa pet učenika koji se dobro pokazali. Voljni su da nauče nešto novo. Njihov cilj je napredovanje u smislu rada sa tacnom i barom – kaže Čolaković. 

Zanimanje barmen i poznavanje barskog poslovanja podrazumijeva vladanje znanjem i vještinama, koje vam mogu pružiti mogućnost da pronađete radno mjesto u većini turističkih i ugostiteljskih objekata. Vještine  bartendinga želi da nauči  i gradiščanka Tijana Morača, koja ima u planu, posao tražiti van RS.

– Plan mi je da se odselim u inostranstvo. Ovo mi je sporedno zanimanje, vježbam i dobro mi ide. Od receptura, učimo dio vezan za koktele a sam fler šou radimo već dva dana i zadovoljni smo kako napredujemo – kaže Tijana.

Obuku za barmene proći će i Ognjen Lukić iz Gradiške. – Ovo me privuklo jer je veoma interesantno ali istovremeno i jako zahtjevno.  Pohađam gradišku Gimnaziju, i ovo je usputna aktivnost koju želim da naučim – kaže Ognjen. 

Po završetku obuke, polaznici će morati polagati testove i druge provjere znanja. Za uspješan trening neophodno je dosta vježbanja.

– Radimo programiranje njihovih mišića koji trebaju da rade zajedno sa mozgom. Nema čovjeka koji ovo ne može da nauči samo je neophodno dosta vježbati. Oni su iskazali volju i ja sam tu da im pomognem– kaže Čolaković. 

Posao barmena dosta je  tražen po hotelima, restoranima, noćnim klubovima I turističkim brodovima – kruzerima. Kod nas, ovakav vid zadovoljstva i zabave još uvijek nije dovoljno razvijen.

– Ljudi pozitivno reaguju na ovo što radimo, ali trenutno, barem što se Gradiške tiče, ne postoji mnogo lokala u kojima se to može vidjeti. U Banjaluci je nešto drugačija situacija, ali ni to još uvijek nije na tom nivou na kojem bi trebalo biti – kaže Tijana Morača. 

Uspješan barmen mora da pravi i razliku među čašama koje služe za posluživanje određenih vrsta pića kao i da poznaje pića čiji ukusi se međusobno sjedinjuju. Vladanje ovim vješinama barmenu omogućava da uspješno spravlja koktele. Kada se svemu tome doda i poseban vizuelni prikaz čitavog procesa, gost će sigurno poželjeti da konzumira napitke, pripremljene na ovaj način,  zaključuju budući barmeni.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2730{/gallery}