Vremenska prognoza

ponedeljak, 24 jul 2017 13:25

Održana osma „Rogoljska žetva“

Etno manifestacija „Rogoljska žetva 2017“ održana je u lijevčanskom selu Rogolji.

Održana osma „Rogoljska žetva“

Na porodičnom imanju uglednog domaćina Save Vasiljevića skupilo se i staro i mlado. Došli su da prisustvuju Rogoljskoj žetvi, da vide kako se nekad želo, kosilo i vršilo žito.

Na ovogodišnjoj manifestaciji upriličena je izložba pod nazivom „Nekad i sad“ na kojoj su se mogle vidjeti poljoprivredne mašine. Takođe su predstavljeni stari običaji kosidbe i vršidbe , srpom, kosom , kosačicom samovezom, vršidba na guvnu sa konjima i mašinom vršalicom. Pored toga posjetioci su mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, a i tradicionalnoj hrani.

Rogoljsku žetvu i ove godine podržali su Vlada RS i opština Gradiška. Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da je ovo prilika da se podsjetimo naših narodnih  običaja i tradicije, te kako se nekad živjelo i privređivalo.Adžić je istakao da se svi moramo potruditi da ova manifestacija dobije republički značaj i da se obogati novi sadržajima.

Osmoj Rogoljskoj žetvi prisustvovali su i predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koji su rekli da je žetva u RS pri kraju.Kažu  da je ova godina kada je riječ o pšenici i strnim žitima uopšte nešto bolja od prosjeka te procjenju da će prinosi pšenice biti  preko 5 tona po hektaru.

Na osomoj Rogoljsko žetvi organizovano je i takmičenje u košenju i vezanju žita i bacanju kamena sa ramena. Nakon toga upriličen je defile konjskih kola, fijakera i jahaćih grla.

Info+ kablovski kanal
{gallery}3003{/gallery}