Vremenska prognoza

ponedeljak, 06 novembar 2017 08:54

Održana redovna godišnja Skupština Udruženja „Pčele bilje“

Ova godina bila je izrazito loša za pčelare.

Održana redovna godišnja Skupština Udruženja „Pčele bilje“

Vremenske nepogode uticale su na smanjene prinose meda, polena, nektara i propolisa, rečeno je to na redovnoj godišnjoj Skupštini Udruženja „Pčele bilje“ iz Gradiške.

„Period sa izrazito visokim temperaturama je dugo trajao, što je jako loše uticalo na prinose. Pčele nisu imale dovoljno hrane, pa smo morali da ih prehranjujemo šećernim sirupom“, istakao je Marinko Bjelovuk, predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Pčele bilje“ .

Prinosi jesu mali, ali je kvalitet meda veoma dobar, kažu pčelari.

„Pčele su nešto hrane pronalazile u blizini rijeka, te je to uticalo na dobar kvalitet meda“, rekao je Bjelovuk.

Na sastanku je rečeno da je ovo Udruženje, u saradnji sa pčelarima iz Udruženja „Amorfa“, podnijelo zahtjev opštini Gradiška da u budžet za narednu godinu bude uvrštena stavka pčelarstvo. Podsticajna sredstva značajno bi pomogla razvoj pčelarstva u Gradišci, istakao je Bjelovuk.

Na Skupštini Udruženja „Pčele bilje“ apiterapuet Branko Končar, koji je prošao stručnu obuku iz apiterapije u Sloveniji, prisutnima je održao predavanje o prednostima liječenja apitoksinom, pčelinjim otrovom.

Apiterapija je efikasna alternativna medicina o kojoj se malo zna na ovim prostorima, naglašava Končar. Dodaje, da se pčelinji otrov uzima u vidu preparata, ali i direktnim ubodom u kožu pacijenta.

„Svi se boje uboda pčele, ali je on zapravo jako ljekovit. Bol traje 20-ak sekundi, a koristi su višestruke“, kazao je Končar.

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Udruženja „Pčele bilje“ podneseni su izvještaji rada za ovu godinu i planovi za predstojeću.

Info+ kablovski kanal