Vremenska prognoza

petak, 10 mart 2017 21:34

Osnovana Škola planinarenja u Gradišci

U organizaciji PSD „Patrija“, u Gradišci je sa radom počela Škola planinarenja. Dvomjesečni kurs održava se u prostorijima Udruženja „Most“ i namijenjen je svim građanima koji žele da nauče više o planinarskom sportu.

Osnovana Škola planinarenja u Gradišci

„U teorijskom dijelu polaznici uče šta je to planinar, kako izgleda sportsko penjanje, alpinizam, zatim kako se pripremiti za planinu, i slično“, istakla je Dragana Dakić, iz PSD „Patrija“ Gradiška.

Nakon teorijskog dijela, polaznici će stečeno znanje moći primijeniti u praksi.

„Na kraju kursa organizovaćemo izlet na planinu, kao svojevrstan ispit za polaznike ove škole“, naglasila je Dakićeva.

Škola planiranja preduslov je za osnivanje Gorske službe spasavanja u Gradišci, kažu planinari „Patrije“, koji su ujedno i članovi banjalučke Gorske službe. Gradiški tim brojao bi oko 10-ak ljudi, a osnivanje Gorske službe spasavanja planirano je u narednih nekoliko mjeseci.

„Ova predavanja su uvod u ono što se uči u školi za gorske spasioce. Polaznici uče o planinarskoj etici, istoriji, kretanju u planini, o potrebnoj opremi, itd“, rekao je Dejan Golić, član Gorske službe spasavanja iz Banjaluke.

Škola planinarenja u Gradišci trenutno broji 36 polaznika. Svi zainteresovani građani mogu da se prijave PSD „Patrija“ za pohađanje ovog kursa. Škola je besplatna, a predavanja će se održavati srijedom i petkom, do kraja aprila.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2634{/gallery}