Vremenska prognoza

sreda, 22 mart 2017 13:33

Osnovci brinu o očuvanju životne sredine

Vrijedne ruke učenika OŠ „Vasa Čubrilović“ u Gradišci zasadile su nekoliko vrsta voća u dvorištu škole, u okviru proljećne akcije ove ustanove. Akcija je organizovana u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Banjaluci i Institutom za genetičke resurse RS, koji su donirali zasade.

Osnovci brinu o očuvanju životne sredine

Učešće u akciji uzeli su svi učenici škole, na čelu sa članovima ekološke sekcije.

„Drago mi je što učestvujem u akciji. Ovdje smo zasadili razne vrste domaćeg voća“, kaže učenik Aleksa Raca.

„Sadimo voće i cvijeće da bismo očuvali prirodu i uljepšali naše školsko dvorište. Kod kuće sam sadila cvijeće, tako da imam iskustva“, priča Sara Đurđa Tomić, učenica ove škole.

Vladimir Stanišljević, direktor OŠ „Vasa Čubrilović“ istakao je da je cilj ove akcije podizanje svijesti, kako djece, tako i odraslih, o važnosti očuvanja životne sredine.

„Akcija se ogleda u sadnji voćnjaka, a u pripremi je i povrtnjak. U narednim danima imaćemo i nekoliko radionica iz pčelarstva. Povodom početka proljeća, sadićemo i cvijeće u školskom dvorištu“, naglasio je Stanišljević.

Proljećnoj akciji prisustvovao je i Slobodan Stojnić, predstavnik Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci i Instituta za genetičke resurse RS. Stojnić je upoznao osnovce sa pojedinim vrstama voća, i pravilnim načinom sadnje.

„Institut se uglavnom bavi umnožavanjem starih, autohtonih vrsta voćaka i drugih biljaka, te smo mi ovdje zasadili nekoliko takvih vrsta. Tu su: kruške, jabuke, trešnje i višnje”, rekao je Stojnić.

Uređenjem dvorišta u OŠ „Vasa Čubrilović“ u Gradišci dočekuju buduće prvačiće. Testiranje djece koja naredne školske godine trebaju krenuti u prvi razred, u ovoj ustanovi počinje od ponedjeljka, 27. marta.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2665{/gallery}