Vremenska prognoza

četvrtak, 02 mart 2017 14:18

Osnovci posjetili Zavičajni muzej i upoznali se sa istorijom Gradiške

Učenici drugog razreda OŠ „Kozarska djeca“ iz Kruškika posjetili su gradiški Zavičajni muzej. Mališani su razgledali stalne postavke u muzeju: arheološku i istorijsku, te kažu da su mnogo toga naučili.

Osnovci posjetili Zavičajni muzej i upoznali se sa istorijom Gradiške

„Prvi put sam u muzeju i vidjela sam kako su ljudi živjeli u prošlosti“, kaže Leonora.

„Moju pažnju je najviše privukao ljudski skelet. Učili smo dosta u školi, a sad vidim kako to sve izgleda uživo“, priča Đorđe.

Osnovci su došli u pratnji učiteljice Ljiljane Rapić, koja ističe da ovakve posjete pomažu učenicima da prošire znanje stečeno u školi.

„Ova posjeta se uklopila u naš program rada, jer trenutno učimo o istoriji Gradiške. Na ovaj način učenici utvrde gradivo koje su učili na nastavi“, ističe Rapićeva.

Zaposleni u Zavičajnom muzeju upoznali su učenike sa sadržajima arheološke i istorijske postavke, te im održali edukativna predavanja.

„Arheološka postavka obuhvata period od praistorije do kraja srednjeg vijeka. Fokusirali smo se na činjenice koje su djeci interesantne. Vidjeli su najstariji skelet, kuće iz bronzanog doba, razne nekropole, i drugo“, rekao je Bojan Vujinović, v.d. direktora Zavičajnog muzeja Gradiška.

„Istorijska postavka je originalna i potiče iz 1970. godine, kada je i osnovan naš muzej. Postavka govori o stradanju stanovništva Gradiške u Drugom svjetskom ratu. Iako je istorija bolna, važno je da učenici znaju šta se dešavalo u prošlosti“, istakao je Bojan Vujčić, kustos Zavičajnog muzeja Gradiška.

Zavičajni muzej od ove godine organizovaće program „Upoznajte svoj zavičaj“ namijenjen učenicima osnovnih škola sa područja Gradiške. U okviru programa održaće se radionice kroz koje će se djeca bolje upoznati sa kulturnom baštinom svoga zavičaja, kao i sa djelatnošću muzeja, rekli su u ovoj ustanovi.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2611{/gallery}