Vremenska prognoza

sreda, 22 novembar 2017 14:45

Otežana prodaja domaćih svinja

Novembar je mjeseca rezervisan za tradicionalni svinjokolj, tada uzgajivači svinja trebali bi imati dobru zaradu. Međutim prodaja svinja, iz domaćeg uzgoja, znatno je otežana.

Otežana prodaja domaćih svinja

To potvrđuje Dragiša Cvjetković iz sela Rogolji kod Gradiške. Kaže da je iz godine u godinu, ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje teži. Problem je što se tovljenici ne mogu prodati, a i računica je sve manja. Naglašava da uvoz guši domaću proizvodnju. „Potražnja u ovom periodu kada bi trebao da bude jeka nikakva, farme su pune. Nismo očekivali ovako lošu protražnju“ rekao je Dragiša Cvjetković, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Gradišci.Ovaj uzgajivač svinja u objektima ima oko 300 svinja, koje bi mogle da idu na liniju klanja. Trenutna cijena tovljenika na tržištu je od 2.5 do 3 marke.  Slična situacija je i u ostalim djelovima Republike Srpske. Potražnja znatno slabija,  a trenutna cijena tovljenika nerentambilna za uzgajivače svinja.
Jedina mjera koja bi mogla da poboljša konzumaciju domaćeg uzgoja je uvođenje roka trajanja mesa na šta su uzgajivači i ukazivali, ali nisu dobili zeleno svjetlo. Ovi poljoprivredni proizvođači prepušteni su sami sebi smatra Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS što govori i i to da su nedavno umanjeni i podsticaji.
Da bi se naše stanovništvo opredijelilo za domaću proizvodnju potrebno je da imamo rentabilnog domaćeg otkupljivača kaže Maljčić, kako bi potrošače uvjerili da je ono što konzumiraju kvalitetno.

Info+ kablovski kanal