Vremenska prognoza

ponedeljak, 17 jul 2017 12:16

Otkrivena spomen-bista heroju Mili Ristiću

U znak sjećanja na Milu Ristića, organizatora proboja logora Jasenovac 1945. godine, u njegovom rodnom mjestu, selu Miljevići, kod Gradiške, izrađena je spomen - bista ovom heroju.

Otkrivena spomen-bista heroju Mili Ristiću

Bistu su otkrili načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, član predsjedništva OO SUBNOR-a Gradiška Ostoja Popović i unuk Mile Ristića, Branislav Ristić.

Izgradnju spomen - biste Mili Ristiću, koji je svojim herojskim podvigom spasio 80 logoraša od sigurne smrti, inicirali su mještani Miljevića, na čelu sa predsjednikom MZ Dragom Todorovićem. Podršku u realizaciji inicijative dobili su od gradiškog SUBNOR-a i lokalne uprave.

„Ovim činom ispravili smo jednu istorijsku grešku. Izgradili smo ovu bistu kako bi Ristić i njegov herojski podvig ostali zapamćeni“, istakao je Drago Todorović, predsjednik MZ Miljevići.

„Na ovaj način odajemo priznanje čovjeku koji je imao hrabrosti da se suprostavi ustaškim čuvarima i omogući proboj logora Jasenovac. Zahvaljujući Mili Ristiću imamo žive svjedoke genocida koji je počinjen na ovim prostorima“, rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

„Nadljudskim naporima spasio je 80 logoraša, zbog čega herojstvo Mile Ristića zaslužuje još više priznanja“, naglasio je Ostoja Popović, član predsjedništva OO SUBNOR-a Gradiška.

Skupu povodom otkrivanja spomen - biste Mili Ristiću prisustvovao je i bivši logoraš Ilija Ivanović, koji se prisjetio tog 22. aprila 1945. godine, kada su se logoraši, predvođeni Ristićem, izborili za slobodu.

„Planirali su toga dana da nas likvidiraju, da nije bilo Ristića, ne bismo preživjeli“, istakao je Ivanović.

Branislav Ristić, unuk Mile Ristića, istakao je da je ovo značajan dan za njegovu porodicu, te se zahvalio svima koji su pomogli u očuvanju uspomene na  njegovog djeda.

„Djed je bio skroman čovjek, te se, po završetku rata, nije kitio svojim zaslugama. Možda je to razlog zbog kojeg je ostao gotovo zaboravljen. Hvala svima koji su pomogli da vratimo sjećanje na njegovo herojstvo“, rekao je Ristić.

Vijence i cvijeće na novoizgrađenu spomen - bistu Mili Ristiću položili su predstavnici opštine Gradiška, SUBNOR-a RS, OO SUBNOR-a Gradiška, OO SUBNOR-a Laktaši, gradiške Boračke organizacije, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, mjesne zajednice i mjesne boračke organizacije Miljevići, članovi porodice Mile Ristića, gradiški književnici i mještani. Prisutni su položili vijence i na spomen obilježja borcima poginulim tokom Odbrambeno – otadžbinskog i Narodno oslobodilačkog rata, te žrtvama fašističkog terora.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2990{/gallery}