Vremenska prognoza

četvrtak, 15 februar 2018 20:09

Otvorena izložba "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu"

Izložba arhivskih dokumenata pod nazivom “Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941–1945/ mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini” otvorena je u Zavičajnom muzeju Gradiška.

Otvorena izložba "Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu"

Priređena je kao plod saradnje Arhiva Republike Srpske iz Banjaluke, Arhiva Srpske pravoslavne crkve i Muzeja žrtava genocida iz Beograda. Izložba govori o stradanju pravoslavnih sveštenika i uništavanju hramova Srpske pravoslavne crkve u Drugom svjetskom ratu. Za Gradišku i njene stanovnike je veoma značajna, jer ova parohija kako tada tako i danas pripada banjalučkoj eparhiji. “Veliki broj crkava i manastira je uništeno. Posljedni pano vezan je za naš grad, a to je stradanje vladike Platona sa kojim je stradao i prota Dušan Subotić. To je priča na koju se mi nadovezujemo, jer ćemo se na jedan poseban način ove godine odužiti proti” rekao je  Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška.

Teolog i istoričar Dario Drnić, koji piše knjigu o proti Dušan Subotiću, posmatrajući ovu izložbu kaže da je došlo je vrijeme da se vratimo sebi i pokušamo obnoviti sjećanje na znamenite ljude koji su do Drugog svjetskog rata obilježili vrijeme i prostor u Bosanskoj Krajini.

Kako bi se bolje upoznali sa našom istorijom koju u školi izučavaju izložbu u Zavičajnom muzeju posjetili su  gradiški  gimnazijalci. Kažu da upravo o ovu temu obrađuju na školskim časovima i da im je posjeta ovakvim ustanovama veoma značajna.

Izložba pod nazivom “Eparhija banjalučka u Drugom svjetskom ratu 1941–1945 – mučeništvo Srpske pravoslavne crkve u Bosanskoj Krajini” u Zavičajnom muzeju Gradiška biće otvorena dvadesetak dana.

Info+ kablovski kanal