Vremenska prognoza

ponedeljak, 03 april 2017 15:07

Ozvaničen početak “Proljećne akcije uređenja grada” u Gradišci

Otvaranjem parka kod autobuske stanice u Gradišci,  te sadnjom cvijeća i drveća ozvaničen je početak „Proljećne akcije uređenja grada“ .

Ozvaničen početak “Proljećne akcije uređenja grada” u Gradišci

Tradicionalna akcija prilika je da se grad obogati novim zasadima, ističu predstavnici lokalne vlasti.

– Cilj nam je da na području opštine Gradiška pretvorimo dosta zelenih površina u parkove za djecu. Da ovo bude grad zelenila. U saradnji sa Odjeljenjem za prostorno uređenje i građenje, Odjeljenjem za komunalne i stambene poslove kao i sa KP „Gradska čistoća“ želimo da napravimo plan sadnje drvoreda. Želja nam je da u okviru uređenja grada do kraja aprila uredimo i gradsko šetalište kej– kaže Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.  

U proteklih mjesec dana  radnici KP „Gradska čistoća“ izvršili su  čišćenja u mjesnim zajednicama Gornji Podgradci i Nova Topola, a tokom sedmice proljećno uređenje planirano je i  Orahovoj. 

– S obzirom da su bile dobre vremenske prilike u proteklom periodu obnovili smo 60 stabala koja su uništena. Pripremili smo oko 3000 sadnica cvijeća koje do 24. aprila planiramo zasaditi na keju – kaže Željko Bilbija, vršilac dužnosti direktora KP „Gradska čistoća“.

U sklopu ove akcije građanima je omogućeno i da svoj elektonski i krupni otpad, bezbjedno odlože u kontejnerima koji će biti postavljeni na različitim lokalcijama po gradu.

– U elektronski otpad podrazumijeva se odbačena elektronska tehnika, koji spadaju u opasan otpad. To su elektronski uređaji svih vrsta. Apelujemo na građane da ne bacaju takav otpad nego da ga predaju kućama kao što je naša, kako bi se adekvatno zbrinuo – kaže Mladen Tešević, direktor firme „Green tank“. 

„Proljećna akcija uređenja grada“  ima i edukativni karakter, jer se njome želi uticati na razvijanje svijesti o očuvanju životne sredine, naročito kod djece. Svoj doprinos u sadnji cvijeća  i drugim aktivnostima, dali su učenici gradiških osnovnih škola, kao i polaznici PU „Lepa Radić“.  

Aktivnosti proljećne akcije uključuju i odvoz sitnog i krupnog otpada, postavljanje tabli upozorenja, pojačano pranje gradskih ulica, obilježavanje horizontalne i vertikalne signalizacije kao i krpanje udarnih rupa.

– Počeli smo sa popravkom asfaltnih i makadamskih puteva na prostoru grada i čitave opštine. Želja nam je da u što kraćem roku privedemo saobraćajnice funkcionalnoj namjeni. Popravićemo oštećenja, izazvana težom zimom– kaže načelnik Adžić.

Tradicionalna akcija proljećnog uređenja u Gradišci  trajaće do 24. aprila. 

Info+ kablovski kanal
{gallery}2702{/gallery}