Vremenska prognoza

petak, 24 mart 2017 13:31

Paketi pomoći za pacijente oboljele od tuberkoloze

Povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkoloze, 24. marta, predstavnici gradiškog Crvenog krsta posjetili su Odjeljenje za plućne bolesti Bolnice u Gradišci. Pacijentima su uručeni simbolični paketi pomoći.

Paketi pomoći za pacijente oboljele od tuberkoloze

Dragana Stević, sekretar OO Crvenog krsta u Gradišci istakla je da je posjeta ovom Odjelu tradicionalnog karaktera, i jedna u nizu socijalnih aktivnosti realizovanih tokom marta.

“Predstavnici Kluba mladih obišli su pacijente. Ovdje se liječe oboljeli iz Gradiške, ali i iz okolnih opština. Imamo informacije da su veoma zadovoljni našim znakom pažnje, ali i kvalitetom liječenja u Gradišci”, naglašava Stevićeva.

Na Odjeljenju za plućne bolesti gradiške Bolnice trenutno se nalaze četiri pacijenta oboljela od tuberkoloze. Jedan od njih je Milutin Trninić, iz Rogolja. 

“Već pet sedmica sam na liječenju, i mnogo bolje se osjećam. Hvala Crvenom krstu na ovim poklonima”, rekao je Trninić.

Tuberkoloza je zarazna bolest, koju uzrokuje Kohov bacil. Ova bolest se u današnje vrijeme nalazi pod kontrolom, jer je dostupnost liječenja znatno veća nego u proteklim godinama, kaže dr Miloš Guzijan, specijalista za plućne bolesti. Prošle godine u gradiškoj Bolnici 95 pacijenata liječeno je od tuberkoloze.

“Simptomi tuberkoloze su malaksalost, preznojavanje, gubitak tjelesne težine, kašalj, i drugi. Važno je da se pacijenti na vrijeme jave ljekaru, jer većina njih na pregled dođe tek kad počnu iskašljavati krv. Liječenje se obavlja u bolnici i kod kuće”, istakao je Guzijan.

Tuberkoloza se prenosi udisanjem bakterija koje oboljeli izbacuju kašljanjem, kažu ljekari. Povećan rizik od oboljevanja imaju osobe sa genetskom predispozicijom, lošim imunitetom, osobe koje žive u nehigijenskim uslovima, alkoholičari i drugi.

Svjetski dan borbe protiv tuberkoloze obilježava se 24. marta, jer je na ovaj dan, 1882. godine, dr Robert Koh otkrio bacil tuberkuloze. Bio je to najznačajniji korak u kontroli epidemije i suzbijanju ove tada veoma smrtonosne bolesti. Sto godina kasnije, 1982. godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti (IUATLD) po prvi put su obilježile 24. mart, s ciljem edukovanja stanovništva o tuberkolozi i važnostima prevencije.

Info+ kablovski kanal