Vremenska prognoza

četvrtak, 23 mart 2017 19:22

Pčelari u Srpcu sve više zainteresovani za organsku proizvodnju meda

U srbačkoj opštini održan je okrugli sto na temu „Perspektiva razvoja organskog pčelarstva u RS“ u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi koji djeluje u sklopu resornog ministarstva i Udruženja pčelara „Košnica“ Srbac.   Organizatori ističu da je cilj sastanka da se što više pčelara uključi u organsku pčelarsku proizvodnju, kako bi zaštitili svoju okolinu i proizveli zdravstveno bezbjednu hranu.

Pčelari u Srpcu sve više zainteresovani za organsku proizvodnju meda

– Organska pčelarska proizvodnja prvenstveno je zastupljena na nekorištenju štetnih hemijskih sredstava i tretiranju protiv bolesti na pčelinjaku – kaže Duška Slijepac, viši stručni saradnik  u Resoru za pružanje stručnih usluga  u poljoprivredi.

U posljednje vrijeme organskoj proizvodnji se posvećuje sve veća pažnja, međutim uprkos tome ona je u našoj zemlji još uvijek u povoju, kažu stručnjaci.  Trenutno,  se samo   jedan pčelar bavi organskom proizvodnjom meda, ali zainteresovanost je svakim danom sve  veća.

– S obzirom da dolazi do velikog broja nestanka pčela i u ovu godinu smo ušli sa jako lošim rezultatima na pčelinjacima, pčelari su sve zainteresovaniji. Prvenstveno zbog toga što bi držali monopol što se tiče proizvodnje takvog meda na tržištu – kaže Duška Slijepac.

Predstavnici srbačkog Udruženja pčelara „Košnica“ kažu da je na području ove opštine sve više proizvođača zainteresovanih za organske proizvode koje će moći da plasiraju i na tržište Evropske unije.

– To su nekakvi prvi koraci, jer to još uvijek nije zaživilo kod nas. Ali toga će biti u sve većoj mjeri. Prednosti su mnogostruke, iz razloga što su pčelinji proizvodi prije svega zdravi. Ako uzmemo da pčelinji proizvodi nisu samo hrana nego i lijek, ti lijekovi proizvedeni na ovakav način biće puno djelotvorniji za ljudski organizam – kaže Ranko Mačinković, predsjednik Udruženja pčelara „Košnica“ Srbac.

Pčelari u Srpcu kažu da ove godine opštinskim Budžetom nisu predviđena podsticajna sredstva za pčelarsku proizvodnju. Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, pčelari su dobili i informacije o tehnikama i načinu proizvodnje, plasmanu proizvoda, registraciji, kao i o sertifikaciji meda organske proizvodnje.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2670{/gallery}