Vremenska prognoza

petak, 06 oktobar 2017 14:05

Penzioneri traže povećanje penzija za još 2%

Povećanjem penzija za 3% penzioneri nisu zadovoljni, istaknuto je na sastanku predstavnika udruženja penzionera sa područja Banjalučke regije, održanom u Gradišci.

Penzioneri traže povećanje penzija za još 2%

Poručuju da će istrajati u svojim zahtjevima, upućenim Vladi RS, da se penzije povećaju za dodatnih 2 %.

Cilj regionalnog sastanka bio je da se usaglase stavovi i pravci daljeg djelovanja penzionerskih udruženja, a donesene odluke i zahtjevi kasnije će biti predočeni u Narodnoj skupštini RS. 

„Najveći problem je što nadležni nisu ispoštovali naše prošlogodišnje zahtjeve za povećanjem penzija za 5 %, i donijeli ovu odluku o povećanju od 3 %. Imamo sad obećanje od Vlade RS da će povećati penzije za još 2 % u prvim mjesecima iduće godine“, istakao je Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Rakulj je istakao da je cilj penzionera u RS da se njihov životni standard poboljša i uskladi sa životnim standardom lica treće životne dobi u zemljama okruženja.

Boljim uslovima teže i gradiški penzioneri, čija je prosječna penzija 297 KM, kaže predsjednik opštinskog Udruženja penzionera Ostoja Popović.

„Ovo povećanje od 3 % je kao kap vode u moru. U prosjeku je to 9 maraka više mjesečno, što je jako malo“, rekao je Popović.

Lokalna uprava opštine Gradiška aktivno radi na tome da pomogne starijim licima u stvaranju boljeg položaja i statusa ove populacije, naglašava načelnik Zoran Adžić. Podsjeća, da su Budžetom za tekuću godinu povećana davanja za penzionere.

„Sa 70 000 maraka od prošle godine, mi smo povećali davanja na 155 000 KM. Takođe, penzionere sa manje od 65 godina starosti oslobodili smo plaćanja participacije, prilikom ostvarivanja zdravstvene zaštite. Trudićemo se da i drugim aktivnostima pomognemo penzionersku populaciju“, izjavio je Adžić.

Na području Banjalučke regije djeluje 12 opštinskih i gradskih udruženja penzionera, koji ukupno broje oko 80 000 članova.

Info+ kablovski kanal