Vremenska prognoza

petak, 07 jul 2017 12:16

Pet romskih porodica iz Gradiške dobilo novi krov nad glavom

Porodica Hamdije Šarića iz Brezik Laminaca, kod Gradiške, donedavno je živjela u staroj trošnoj kući.

Pet romskih porodica iz Gradiške dobilo novi krov nad glavom

Zahvaljujući Projektu stambenog zbrinjavanja romskih porodica, koji realizuju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i opština Gradiška, porodica Šarić i još četiri romske porodice iz Gradiške dobile su novi i uslovniji dom. Nakon potpisivanja Sporazuma o primopredaji stambenih objekata, porodicama su uručeni ključevi dvije nove i tri adaptirane stambene jedinice.

„Živjeli smo u jako lošim uslovima. Učesnik sam rata, obolio sam, i nisam bio u mogućnosti da sagradim novu kuću. Sada sam dobio novi krov nad glavom i jako sam zahvalan svima koji su pomogli. Kćerka sada ima svoju sobu, imamo kupatilo i gradsku vodu“, ističe Šarić.

Projekat stambenog zbrinjavanja građana romske populacije sa područja opštine Gradiška ima za cilj stvaranje boljih uslova za život ovim porodicama i inkluziju romske populacije u sve sfere društva, naglasio je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

„Putem Centra za socijalni rad izvršena je selekcija najugroženijih porodica, kojima su sagrađene stambene jedinice. Lokalna uprava na različite načine nastoji da pomogne romskoj populaciji. Pored ovog projekta, podržavamo Udruženje Roma, đacima iz ove populacije nabavljamo udžbenike, a sprovodimo i druge aktivnosti“, naglasio je Adžić.

U realizaciju projekta stambenog zbrinjavanja građana romske populacije uloženo je ukupno 103 200 KM, od čega je 90 000 KM obezbijedilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a 13 200 KM opština Gradiška.

Info+ kablovski kanal