Vremenska prognoza

subota, 28 oktobar 2017 09:55

Pitomci Doma ratne siročadi „Lepa Radić“ družili se u Gradišci

Poslije mnogo godina, pitomci Doma ratne siročadi „Lepa Radić“ sastali su se u Gradišci.

Pitomci Doma ratne siročadi „Lepa Radić“ družili se u Gradišci

Njih 40-ak obišlo je zgradu nekadašnjeg Doma, današnjeg Crvenog krsta, gdje su evocirali uspomene na djetinjstvo i mladost koju su tu proveli. U Dom ratne siročadi smještana su djeca bez jednog ili oba roditelja. Tu su ostajali sve do punoljetstva, a život u Domu pamte po lijepim iskustvima, pričaju danas pitomci.

„Tu su boravile brojne generacije do 1960-ih godina, a Dom se pokazao vrlo korisnim, jer je pomogao ratnoj siročadi da se školuje i napreduje. Tako smo postali ugledni i uspješni ljudi. Ja sam u Dom došao nakon što mi je otac stradao u Drugom svjetskom ratu. Bilo mi je dobro, sve smo imali“, priča pitomac Nikola Gojković.

U Domu je bilo oko 140 djece o kojima su brinuli vaspitači, koji su im bili kao drugi roditelji. Pero Vidačković u Dom ratne siročadi došao je po završetku osnovne škole.

„Imali smo učionice, sobe, kupatila, ljekarsku pomoć, itd. Ja sam u Dom došao kao siroče bez roditelja. Tad se puno vodilo računa o takvoj djeci. Država je pomagala tokom školovanja, a potom i prilikom zapošljavanja“, istakao je pitomac Pero Vidačković.

Sastanak i druženje u Gradišci pitomci opisuju kao poseban praznik. Plan im je da se ubuduće sastaju svake godine.

Info+ kablovski kanal