Vremenska prognoza

ponedeljak, 13 mart 2017 14:30

Počela igradnja novog graničnog prelaza u Čatrnji kod Gradiške

U Gradišci je počela izgradnja novog graničnog prelaza. Posao druge, odnosno završne  faze, dobila je firma ITC iz Zenice, ističu  u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Počela igradnja novog graničnog  prelaza u Čatrnji kod  Gradiške

–Dok su bili pri kraju radovi prve faze mi smo raspisali tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za drugu fazu. Tu je bilo određenih produžetaka iz razloga što su se na odluku, koju je Komisija u Upravi za UIO BiH izvršila, nakon izbora ponuđača u prvoj fazi,  žalila kompanija ITC iz Zenice. Sve te žalbe, rješavao je ured za žalbe  te se konačnim rješenjem došlo do toga da ova firma bude izabrana za izvođača  - rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kovačević kaže da je zenička kompanija u posao uvedena početkom marta te da su radovi na početku izgradnje druge faze u jeku.   Vrijednost radova je oko 15 miliona KM,  a prema sklopljenom ugovoru posao će  trajati nešto više od godinu dana.

 – Po okončanju cijele faze, očekujemo da ćemo za nešto više od 400 kalendarskih dana imati u potpunosti izgrađen novi granični prelaz koji se nalazi na trasi autoputa Banjaluka – Gradiška.

Očekujemo izmještanje postojećeg carinskog terminala i carinske ispostave Gradiška na novu lokaciju van grada – dodaje Kovačević. 

Izmještanjem graničnog prelaza iz centra grada,  konačno će se riješiti decenijski problem gužvi, smatraju  predstavnici gradiške lokalne vlasti.

– To nam je sigurno jedno veliko ohrabrenje jer ćemo ove gužve na prostoru centra grada zbog terminala i sadašnjeg mosta rasteretiti – kaže Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Druga faza podrazumijeva kompletnu izgradnju i konstrukciju  graničnog prelaza u Čatrnji, dovršenja  prilaznog puta i svih potrebnih priključaka neophodnih za funkcionisanje prelaza,  napominju u UIO BiH.

Očekuju, da će radove na izgradnji novog prelaza pratiti i izgradnja budućeg mosta na rijeci Savi.  

Podsjećaju, da je prva faza izgradnje obuhvatila sve radove pripreme i ravnanja terena, te radove niskogradnje, čija je ukupna investicija u ovom dijelu iznosila 8,4 miliona maraka.

Info+ kablovski kanal