Vremenska prognoza

petak, 16 mart 2018 12:45

Počela sadnja cvijeća u gradiškoj „Gradskoj čistoći“

U „Gradskoj čistoći“ u Gradišci počela je priprema rasada cvijeća, koje će u toku godine krasiti ulice opštine.

Počela sadnja cvijeća u gradiškoj „Gradskoj čistoći“

Ove poslove u krugu preduzeća obavljaju učenici Srednje stručne i tehničke škole, za vrijeme praktične nastave.

„Naše preduzeće je potpisalo ugovor sa ovom školom, prema kojem će 15 učenika sa smjera Poljoprivredni tehničar obavljati praksu kod nas. Počeli smo sa pripremom cvjetnog rasada, oko 6, 5 hiljada smo već pripremili. Od 20. aprila ćemo presađivati cvijeće po gradu. Planiramo više cvjeća zasaditi ove godine. Javilo nam se i par cvjećara koji su nam obećali donirati još cvijeća“, rekao je Željko Bilbija, direktor KP „Gradska čistoća“ Gradiška.

U okviru praktične nastave učenici će naučiti sve o sadnji i njegovanju cvijeća. Korisne savjete dobiće od  Nevene Kalajdžić, stručnog saradnika za hortikulturu u gradiškoj „Gradskoj čistoći“.

„Smatram da je praktična nastava vrlo korisna za đake, jer sam i ja završila poljoprivrednu školu i imala sam praksu. Ovdje mogu naučiti sve, od pikiranja cvijeća, preko zaštite cvijeća od biljne bolesti, pa sve do iznošenja i sadnje“; istakla je Kalajdžićeva.

Budući poljoprivredni tehničari kažu da im je praksa veoma značajna. Raduje ih što će njihovo cvijeće uljepšati Gradišku.

U KP „Gradska čistoća“ u narednom periodu počeće kalemiti ruže, koje će kasnije presaditi na više lokacija u gradu. Takođe u toku akcije proljećnog uređenja posadiće nekoliko stabala i ukrasnih grmova. Cilj je da Gradiška ove godine bude ispunjena zelenilom i šarenim cvijećem, poručuju iz ovog preduzeća.

Info+ kablovski kanal