Vremenska prognoza

četvrtak, 10 avgust 2017 13:52

Počela sezona ambrozije. Kako ublažiti tegobe?

Ukoliko kišete, kašljete, svrbe vas oči ili uši moguće je da ste alergični na ambroziju.

Počela sezona ambrozije. Kako ublažiti tegobe?

Sredinom avgusta do kraja septembra ova biljka cvijeta, donoseći muke brojnim alergičarima. Stručnjaci kažu da je alergija nepravilno funkcionisanje imunološkog sistema, te da postoji više oblika i simptoma ove bolesti, što zavisi od toga na koji način alergen dolazi u kontakt sa organizmom.

– Ako alergen dospije u tijelo putem nosa ili nosne sluzokože, tada se javlja alergijski rinitis ili kijavica. To prate simtomi poput curenja nosa,kijavice, svraba u nosu, glavoboljae, otoka grla i glasnih žica. Ako alergen dođe u kontakt sa nižim dijelovima respiratornog sistema  onda se javljaju simptomi asme, sa napadima gušenja i otežanog disanja, sa pištanjem u grudima, te suvim nadražajnim kašljem – kaže prim. dr Milutin Đilas, načelnik Pulmološkog odjeljenja Bolnice Gradiška .

Đilas je naglasio da ambrozija predstavlja jedan od najjačih alergena  koji  izaziva različita oboljenja, pretežno repiratornog trakta. Na našem području ova biljka  je dosta rasprostranjena a  vjetar pogoduje širenju  njenog polena, koji se može prenositi i do 50km udaljenosti. Protiv nje se teško boriti ali je neophodno preduzimati određene preventivne mjere. 

– Protiv ambrozije treba svi da se borimo. Kada ona počne da raste od maja, najbolje bi bilo da je počupamo i onda smo riješili problem. Pošto su to velike količine ambrozije, koja može da zahvati napuštena polja i livade, tu je potrebno izvršiti košenje. Bitno je napomenuti da ju je potrebno ukloniti prije cvjetanja – kaže dr Đilas.

 S obzirom da su alergije neizlječive, stručnjaci kažu da se alergičarima uključuju simptomatski ljekovi koji trenutno ublažavaju postojeće siptome. Preporučuje boravak na mjestima iznad 1000m nadmorske visine ili na moru, kao i izbjegavanje odlaska u prirodu kada je sunčano i vjetrovito.

Najkritičnije vrijeme za boravaka na otvorenom je od 10 do 18h, kada je koncentracija polena najveća.  

Info+ kablovski kanal