Vremenska prognoza

subota, 15 april 2017 11:56

Počela „Vaskršnja smotra folklora“ u Kočićevu kod Gradiške

U selu Kočićevo kod Gradiške počela je tradicionalna  „Vaskršnja smotra dječijeg folklora“  u organizaciji gradiškog Centralnog kulturno-umjetničkog društva „Lepa Radić“,  mjesne zajednice i Aktiva žena Kočićevo.

Počela „Vaskršnja smotra folklora“ u Kočićevu kod Gradiške

– Ovo je prvi dan našeg trodnevnog projekta. Ove godine ofarbaćemo rekordan broj jaja, oko 1700 komada. Članice Aktiva žena i majke djece koja su članovi kulturno- umjetničkog društva učestvuju u kuvanju jaja.  Jaja farbamo isključivo na ekološki način, u lukovini i prioritet su nam djeca – kaže Željka Despotović, predsjednik Savjeta MZ Kočićevo.

– Ovdje na neki način vežemo aktivnosti koje imamo u KUD-u, zajedno uz podršku mjesne zajednice. Želimo da djeci prenesemo tradiciju vezanu za Vaskrs i za Veliki petak. Mislim da će djeca dosta toga naučiti a ujedno se i družiti i razmjeniti određena iskustva – kaže Davor Simišić, predsjednik CKUD „Lepa Radić“ Gradiška.

U farbanju i ukrašavanju vaskršnjih jaja, najveći doprinos dali su članovi društava „Lepa Radić“  i najmlađi mještani ovog i susjednih sela. 

– Danas farbamo jaja za Vaskrs. Jaja ukrašavamo na razne načine, crtamo i bojimo flomasterima i drugim bojama – kaže Aleksandar.

Organizatori manifestacije ističu da su zadovoljni odazivom mještana i djece, kojih je iz godinu u godinu sve više. Prvog dana Vaskršnjoj smotri  prisustovali su i gosti iz Čilea, koji su imali priliku da ponešto nauče o  tradiciji i  običajima srpskog naroda. Svake godine za Vaskrs  Kočićevo  posjeti i i Gordana Banović koja živi i radi u Gracu ali je rodom iz ovih krajeva. 

– Trudim se da dolazim što češće. Odrasla sam u Gracu ali ovdje mi je srce ostalo. Sretna sam što je to ponovo zaživilo u Kočićevu i srce mi je puno kad vidim da se omladina opet okuplja – kaže Gordana Banović. 

Takmičenja u tradicionalnim narodnim igrama, upotpunila su ovu manifestaciju. Nadmetanju u potezanju konopca i trčanju u vrećama, najviše su obradovali najmlađi mještani.

– Zbog slomljene ruke danas nisam mogao da učestvujem u igricama, ali kad bude nošenje jajeta u kašici ja ću se svakako priključiti – kaže Marko.

Drugog dana Vaskršnje smotre folklora, članice Aktiva žena,  mještanke Kočićeva i okolnih sela pripremiće tradicionalnu hranu, koja će biti poslužena na Vaškršnjoj večeri. Istog dana,  biće organizovana i prezentacija ručnih radova. Na dan Vaskrsa održaće se tucijada i izbor najtvrđeg jajeta. Centralna manifestacija, smotra dječijeg folklora, u kojoj će učešće uzeti kulturno-umjetnička društva iz Vlasenice, Strojnice,Brezičana, Međeđe, Dubrava i Gradiške,  planirana je od 19 časova u Spomen domu u Kočićevu.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2735{/gallery}