Vremenska prognoza

sreda, 12 april 2017 14:59

Počelo čišćenje Gradske vijećnice u Gradišci

U organizaciji Zavičajnog muzeja u Gradišci  počela je akcija čišćenja unutrašnjeg prostora zgrade Gradske vijećnice. 

Počelo čišćenje Gradske vijećnice u Gradišci

Akciji su se priključili KP „Gradska čistoća“ i volonteri opštine Gradiška.  

–Ove godine dobili smo poziv od KP „Gradska čistoća“ da angažujemo naše članove na uređenju grada, a nakon toga je uslijedio i poziv od Muzeja da zajedno pokušamo očistiti Gradsku vijećnicu. Preuzeli smo odgovornost da ćemo zajedno sa svojim ljudima doći i pomoći im maksimalno – kaže Denis Šulić, iz Gradiške organizacije mladih.

Bojan Vujinović, kustos Zavičajnog muzeja, kaže da je u budućnosti planirano da u Vijećnicu bude smješten muzej, narodna biblioteka i druge javne institucije.  26. aprila sa početkom u 12 časova u neadaptiranom prostoru ove zgrade planirano je i otvaranje izložbe.

 – Izložba pod nazivom „Rathaus zero“ akademskog slikara Slobodana Vidovića, biće otvorena u Vijećnici.  Na izložbu će biti pozvani domaći i inostrani donatori  kako bi ih animirali da pomognu rekonstrukciju ovog važnog objekta za istoriju Gradiške i okruženja“ kaže Vujinović i dodaje da bi akcija čišćenja trebala biti završena kroz nekoliko dana. 

Vijećnica, koja je jedan od simbola grada na Savi, sagrađena je za vrijeme Austrougraske 1890. godine i još uvijek privlači veliku pažnju.  Do danas, na zaštiti i na sanaciji ovog objekta nije urađeno ništa. Jedino je  2010. godine iz opštinskog budžeta finansirana  rekonstrukcija krovne konstrukcije i vanjske fasade. Predstavnici  opštinske vlasti kažu da  kroz različite projekte namjeravaju obezbijediti potrebna sredstva kako bi se vijećnica vratila u funkciju.

– Zajedno sa Muzejom apliciramo na određene projekte a koliko ćemo uspjeti dobiti sredstava vrijeme će pokazati. Koja god sredstva se otvore, pristupni fondovi EU, mi odmah kontaktiramo i apliciramo. U narednom periodu vidjećemo šta ćemo uspjeti da od tih sredstava dovučemo ovdje  – kaže Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiška.

Podsjećamo, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, je u aprilu 2014. godine, gradišku Vijećnicu proglasila nacionalnim spomenikom.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2726{/gallery}