Vremenska prognoza

ponedeljak, 19 februar 2018 15:03

Počeo sedmonedjeljni Vaskršnji post

Za pravoslavne vjernike danas počinje Vaskršnji post koji je ujedno najstroži i najduži u godini, jer traje sedam nedjelja, odnosno do Vaskrsa koji se ove godine slavi 8. aprila.

Počeo sedmonedjeljni Vaskršnji post

Ovaj post je od četiri velika posta jedan od najznačajnijih. „Četrdeset dana Hirstos je postio u pustinji, a na kraju imamo i Stradalnu sedmicu gdje prethodi stradanje i vaskrsenje Hristovo koje i jeste potvrda u vjeri nas pravoslavnih hrišćana“ kaže Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.
Vaskršnji post ili Veliki post smatra se najstrožim u hrišćanstvu. Uvijek počinje ponedjeljkom.Prvi ponedeljak zove se i Čisti ponedjeljak, a cijela prva nedjelja je Čista nedjelja, u kojoj bi se sva jela trebala kuvati na vodi.
Vjernici se nakon posta ispovijedaju kako bi u miru dočekali najveći hrišćanski praznik i pristupili svetom pričešću.Prvo pričešće u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci biće u čisti petak u 9:30 časova kada počinje sveta liturgija. Zatim dan poslije na Teodorovu subotu i u nedjelju. Do kraja Vaskršnjeg posta vjernici će svetoj tajni pričešća moći pristupiti srijedom, petkom i nedjeljom.

 

 

 

Info+ kablovski kanal