Vremenska prognoza

ponedeljak, 27 februar 2017 13:05

Počeo Vaskršnji ili Časni post

Za pravoslavne vjernike danas je počeo Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom. Vaskršnji post traje sedam nedjelja.

Počeo Vaskršnji ili Časni post

– Prva i zadnja nedjelja poste se na vodi, ne jede se riba ni ulje. Ukoliko se nismo pričestili u toku prve sedmice moguće je to uraditi tokom treće ili četvrte nedjelje posta. Ako je čovjek zdrav najbolje je postiti na vodi kako bi se pripremili za Svetu tajnu pričeća. Izuzetak su djeca, starije i bolesne osobe, trudnice i dojilje, kod kojih je svakako post ubažen. Ko god misli da nije u mogućnosti da posti trebao bi se konsultovati sa svojim sveštenikom, koji će mu dati Blagoslov - kaže protonamjesnik Nenad Tomić.

Prva nedjelja posta zove se Čista, a posljednja je Nedjelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju - Prečista, Krstopoklona, Srijedoposna, Gluva, Cvjetna i Strašna ili Stradalna nedjelja. Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

– Nije post samo da se ne jede određena hrana u određenom periodu, već prije svega treba da postimo duhovno. Svaki post ima fizičku i duhovnu komponentu. Fizička je uzdržavanje od jake i mrsne hrane i jakih pića. Duhovna je uzdržavanje od grijeha, pojačanim bdijenjem nad svojom dušom i nad svojim postupcima. Treba da se molimo, činimo dobro prema drugima ali i prema samom sebi jer na taj način pokazujemo da smo hrišćani i da čistimo dušu svoju – rekao je Tomić.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Јordan, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobjednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona. Vjernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće. Post predstavlja i uzdizanje duha nad tijelom, pobjedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obilježavanje i proslavu Vaskrsa.

Praznik Vaskrsenja Isusa Hrista, ove godine proslavlja se 16-og aprila.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2598{/gallery}