Vremenska prognoza

četvrtak, 16 mart 2017 13:34

Počinje sezona proljećnih alergija

Proljeće je plodno tlo za mnoge vrste alergija, ističu ljekari. Čestice polena sa drveća, trava i korova stvaraju zdravstvene probleme alergičarima.

Počinje sezona proljećnih alergija

U gradiškom Domu zdravlja kažu da sezona proljećnih alergija polako počinje. Najveća koncentracija polena je u vjetrovitim danima, te se tada više pacijenata javlja sa alergijskim tegobama, kažu ljekari. Najčešći simptomi proljećnih alergija su: zapušenost, peckanje i curenje nosa, svrab, osjećaj suhoće grla, glavobolja, i drugi.

„Simptomi curenja i zapušenosti nosa su odlika alergijskog rinitisa. Pored toga, postoji i alergijski konjuktivitis koji se odražava kao svrab, peckanje i curenje iz očiju, a brojni pacijenti imaju i tamne podočnjake“, rekla je dr Gordana Ilić – Božić, specijalista pneumoftiziologije.

Zavisno od izraženosti simptoma alergije, kod pacijenata varira i kvalitet života, naglašava doktorica Ilić - Božić .

„Pacijenti su često umorni, nenaspavani, imaju manjak koncentracije, koji može uticati na njihovu efikasnost u rad, učenju i slično“, priča dr Ilić – Božić.

Alergije uglavnom nisu izliječive, kažu ljekari. Pacijentima se propisuju adekvatni lijekovi, koji im ublažavaju simptome i olakšavaju život tokom sezone alergija. Kod proljećnih alergija neophodno je, naglašavaju, pratiti kalendar polena.

„Prati se kalendar da bi se vidjelo kad je koji polen najizraženiji u prirodi. Važno je da alergični pacijenti urade alergološke testove, da bi tačno znali od čega da se zaštite. Terapiju treba uvesti dvije sedmice prije početka alergija, kako bi zaštita bila što potpunija“, naglasila je dr Ilić – Božić.

U toku sezone alergija važno je povesti računa i o životnim navikama, kako bi se neprijatni simptomi ublažili, savjetuje dr Ilić – Božić. Alegričari bi trebali smanjiti boravak na otvorenom, posebno u jutarnjim časovima, kada je koncentracija polena najveća. Ljekari preporučuju pacijentima da se svakodnevno tuširaju, i peru kosu, prostorije provjetaravaju u večernjim časovima, koriste naočale tokom boravka na otvorenom, a po mogućnosti i zaštitnu masku za nos i usta. Važno je i nosnu sluznicu što češće ispirati slanim rastvorima. Doktorica Ilić – Božić napominje da se pravilnim i pravovremenim liječenjem spriječavaju izraženiji simptomi alergija, a alergičarima omogućuje normalan život i funkcionisanje.

Info+ kablovski kanal