Vremenska prognoza

ponedeljak, 06 februar 2017 14:11

Počinju sistematski pregledi prvačića u gradiškom Dječijem dispanzeru

Sistematski pregledi budućih prvačića u Dječijem dispanzeru Doma zdravlja u Gradišci počinju ove sedmice i obavljaće se svakog utorka i srijede.

Počinju sistematski pregledi prvačića u gradiškom Dječijem dispanzeru

Pregled je namijenjen mališanima rođenim 2010. i 2011. godine, koji u septembru trebaju da krenu u prvi razred osnovne škole.

„Blagovremeno smo poslali obavijesti svim školama, vrtićima i ambulantama na području Gradiške. Napravili smo raspored pregleda prema školama, koje će djeca pohađati“, rekla je prim. dr Anka Grabović Stojnić, pedijatar i načelnik KSS Doma zdravlja Gradiška.

Sistematski pregled podrazumijeva klinički pregled i antropometrijska mjerenja, odnosno mjerenja težine i visine djeteta, ističe dr Grabović Stojnić. Kod budućih đaka kontroliše se i vid, rade se laboratorijski nalazi, a obavlja se i vakcinacija. Sistematski pregledi rade se kako bi se utvrdila moguća oboljenja ili promjene u razvoju djece predškolskog uzrasta, naglašava dr Grabović Stojnić.

„Česte dijagnoze su gojaznost, problemi sa vidom i anemičnost. U okviru pregleda daje se vakcina protiv tetanusa, difterije i poliomielitisa, koja je veoma važna za djecu ovog uzrasta“, istakla je dr Grabović Stojnić.

Prilikom dolaska na sistematski pregled, roditelji su obavezni ponijeti ovjerenu zdravstvenu knjižicu i zdravstveni karton djeteta. Po završenom pregledu budući prvačići dobiće potvrdu o zdravstvenom stanju i obavljenoj vakcinaciji. Sistematski pregledi u gradiškom Dječijem dispanzeru obavljaće se u naredna dva mjeseca, a prema evidenciji Doma zdravlja, ove godine biće pregledano oko 400 prvačića.

Info+ kablovski kanal