Vremenska prognoza

utorak, 24 april 2018 15:44

Polaganjem vijenaca obilježen Dan oslobođenja opštine Gradiška

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen obilježja u Gradskom parku u Gradišci, obilježena je 73. godišnjica oslobođenja ove opštine u Drugom svjetskom ratu.

Polaganjem vijenaca obilježen Dan oslobođenja opštine Gradiška

Obilježavanje 24. aprila ne može proći bez članova gradiškog Odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata koji se sa ponosom i sjetom prisjećaju velikih stradanja i snažne borbe našeg naroda protiv fašističkog okupatora, te konačne slobode. Dan oslobođenja Gradiške  kažu da će dalje čuvati i poštovati, iako je sve manje živih učesnika Narodnooslobodilačkog rata.
Pod fašističkim terorom život je izgubilo preko 12 hiljada građana Gradiške, odnosno svaki četvrti stanovnik. Po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika, opština Gradiška zabilježila je jedan od najtragičnijih bilansa. U borbi protiv okupatora i fašističkih snaga u toku Drugog svjetskog rata, sa područja opštine učestvovalo je preko 4,5 hiljada boraca od kojih je preko dvije hiljade ostavilo svoje živote širom bivše Jugoslavije.  „Imali smo i žrtve od 1991. do 1995. godine. Svi moramo da izvučemo pouku iz njihovih žrtava i da budemo jedinstveni. Moramo da čuvamo Republiku Srpsku i da se sjećamo velike žrtve koju su dali ovi poginuli borci“ rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.
Vijence i cvijeće na centralni spomenik žrtvama Narodnooslobodilačkog rata, biste narodnih heroja, spomen kosturnicu i spomenik poginulim borcima u Odbrambeno – otadžbinskom ratu položile su delegacije: SUBNOR-a, Opštine Gradiška, Udruženja vojnih penzionera RS, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, i drugih udruženja proisteklih iz prethodnih ratova, te predstavnici političkih partija.

Info+ kablovski kanal