Vremenska prognoza

petak, 09 mart 2018 11:19

Povećan broj djece kod pedijatara

U posljednja dva mjeseca povećan je broj djece oboljele od respiratornih infekcija.

Povećan broj djece kod pedijatara

Većih komplikacija uglavnom nije bilo, kažu u Dječijem dispanzeru Doma zdravlja u Gradišci. Uzrok infekcija su virusi.

„Simptomi su povišena temperatura, slinjenje, grlobolja, kašalj, začepljen nos, upala uha, pa do upale pluća. Za sada imamo manji broj djece sa upalom pluća koji se liječe na Odjelu u Bolnici ili kod kuće“, ističe prim. dr Anka Grabović Stojnić, pedijatar i načelnik KSS Doma zdravlja Gradiška.

Visoka tjelesna temperatura mučila je veliki broj mališana, kaže dr Grabović Stojnić. Napominje da djeca sa povišenom temperaturom imaju veći rizik od dehidracije i teže kliničke slike.  

„Preporuke su da roditelji pokušaju da skinu temperaturu djetetu kod kuće pomoću lijekova, i da mu daju što više tečnosti. Ljekaru se treba javiti treći dan da bi pregledao dijete, ukoliko stanje nije alarmantno“, rekla je dr Grabović Stojnić.

Najčešće oboljevaju djeca koja borave u većim grupama, naglašavaju pedijatri.  Stoga je preporučljivo da dijete ne boravi u prostorijama sa drugim prehlađenim osobama. Važno je i često provjetravanje prostorija. Ljekari savjetuju i da oboljelo dijete treba što više da miruje i da pije dosta tečnosti.

Info+ kablovski kanal