Vremenska prognoza

četvrtak, 12 oktobar 2017 12:45

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Miholjdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju praznik svetitelja i velikog podvižnika hrišćanske vjere Kirjaka Otšelnika koji je u narodu poznat i kao Miholjdan.

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Miholjdan

„U našom sabornom hramu služi se sveta liturgija na ovaj praznik“ kaže Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.
Želja za duhovnim životom Svetog Kirjaka odvela  je u Jerusalim, gdje je stupio u manastir i dobio početna uputstva o monaškom životu.Zatim ga je sveti Jevtimije zamonašio i poslao na Jordan.Predanje kaže da je bio krupan i snažan čovjek. Mnoga čuda je činio još za života, a mnoga čuda su se dešavala i nad njegovim moštima zbog toga su ga domaćini uzeli za svoju krsnu slavu.Danas se slavi u mnogim domovima, pa je tako Sveti Kirjak zaštitnik i slava mnogih srpskih domova i na području opštine Gradiška. „To je zavjetni praznik koji je u kalendaru obilježen sa podebljanim crnim slovom, a to znači da je obavezno da praznuju oni koji su zavjetni da slave,a svaki dan je praznik kada se uzme crkveni kalendar. Bog blagosilja rad, na prvom mjestu je bogosluženje molitva, na drugom vjeroučenje,a treći dio je obnoviteljski da ono sve što crkva ima da unapređuje i održava“ rekao je Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.
Prema narodnom vjerovanju, poslije Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela.Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i vjerski praznik poznati su kao Miholjsko ljeto.

Info+ kablovski kanal