Vremenska prognoza

subota, 15 april 2017 11:58

Pravoslavni vjernici sutra proslavljaju Vaskrs

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra proslavljaju najveći hrišćanski praznik, Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista – Vaskrs.

Pravoslavni vjernici sutra proslavljaju Vaskrs

Vjeruje se da je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima, od Adam i Eve, do posljednjeg čovjeka na zemlji, darovao vječni život. Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, i dobra nad zlom.

„Sveti apostol Pavle kaže: Da nema Vaskrsa uzalud bi bila vjera naša“. Nošeni tom mišlju pravoslavni vjernici i ove godine sa veseljem proslavljaju najznačajniji hrišćanski praznik. Vaskrsenjem Gospoda Isusa Hrista obnavlja se sva priroda, prvenstveno čovjek, a preko čovjeka se sve ostalo spašava i spaja u zajednicu sa vaskrslim Gospodom. Ne bi bilo vaskrsenja, da nije bilo raspeća, a tako je i u životu. Hrišćani trebaju biti osnaženi da nastave svoj životni put u današnje vrijeme, koje nimalo nije lako. Moleći se vaskrslom Hristu vjerujemo da će svi vjernici naći ispravan put“, rekao je Boban Kovačević, učenik Bogoslovije „Sveti Petar Dabrobosanski“ Foča.

Vaskrs spada u pokretne praznike i praznuje se u prvu nedjelju iza punog mjeseca, poslije proljećne ravnodnevice.

Vaskršnje slavlje za vjernike predstavlja kraj Velikog posta. Prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života.  Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove se "čuvarkuća".

Kada osvane dan Hristovog vaskrsenja, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika. Vjernici proslavu započinju odlaskom na Svetu liturgiju. Po povratku kući, proslava se nastavlja u krugu porodice. Ukućani se tucaju vaskršnjim jajima, uz pozdrav „Hristos Vaskrse“ i otpozdrav „Vaistinu Vaskrse“.

 „Svim vjernicima, pravoslavcima i katolicima, želim srećan i blagosloven Vaskrs, uz pobjedonosni pozdrav: Hristos Vaskrse“, poručio je Kovačević.

Hrišćani Vaskrs slave tri dana, te su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.

Info+ kablovski kanal