Vremenska prognoza

utorak, 16 maj 2017 23:15

Predsjednik Dodik sa ministrima posjetio opštinu Srbac

Predsjednik RS Milorad Dodik sa ministrima  posjetio je opštinu Srbac i tom prilikom razgovarao sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem o trenutnom stanju u ovoj lokalnoj zajednici.

Predsjednik Dodik sa ministrima posjetio opštinu Srbac

Na sastanku je rečeno da je opštini neophodna stabilizacija budžeta jer se suočava sa problemom velike kratkoročne zaduženosti i nelikvidnost budžeta. Samo prispijele kratkoročne obaveze dostigle su visinu godišnjeg budžeta. „Opština  je uspjela izmiriti jedan dio nagomilanih obaveza, potpisano je nekoliko reprograma, a plate se isplaćuju redovno.Potpisali smo reprograme sa Poreskom upravom i Elektrokrajinom i omogućili da mnogi radnici u opštinskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama, nakon više od tri godine ovjere zdravstvenu knjižicu. Počeli smo sa isplatama stipendija nakon tri godine, a nedavno smo raspisalii oglas za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta, što je takođe učinjeno nakon dugo vremena”, rekao je načelnik Dragosavljević.
Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je budžet opštine Srbac naslijeđen u lošem stanju i da je neophodno učiniti određene uštede što lokalna uprava  i čini. Jasno se treba utvrditi put po kojem će se ići dalje kako bi opština u ovoj godini izvršila stabilizaciju,a u sljedećoj da ima i neke investicije naglasio je Dodik. „Bez novih reprograma obaveza i nove emisije obveznica, koje bi trebale da rasterete te obaveze, ne bi se moglo ništa dugoročno učiniti.Republika Srpska, odnosno nadležna ministarstva preuzeće određene obaveze opštine Srbac po ranijim kreditima, kao što je kredit od 200.000 KM za izgrađeni vodovod” rekao je Dodik.
Takođe je bilo riječi i o primjeni projekata energetske efikasnosti u ovoj opštini .
Dodik je ovom prilikom podsjetio da je Republika kroz projekat „Odbrane od voda“ gotovo implementirala sve projekte koji sada garantuju da Srbac može da račun na dodatni stepen odbrane od voda.On je dodao da će neke infrastrukture  projekte koje su u interesu opštine Srbac preuzeti na teret republičkih progarma, te da će lokalna uprava zajedno sa njima imati dinamičan posao u ovoj građevinskoj sezoni.
Nakon sastanka u Domu kulture u Srpcu održana je javna tribina „Riječ predsjednika“ na kojoj su učestvovali predsjednik RS Milord Dodik i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Info+ kablovski kanal