Vremenska prognoza

sreda, 25 oktobar 2017 14:40

Predstavljena knjiga "Srpska pravoslavna crkva u BiH 1945-1958"

Knjiga "Srpska pravoslavna crkva u Bosni i Hercegovini 1945-1958" autora jereja Dragana Šućura iz Banjaluke, prvi put je predstavljena u Narodnoj biblioteci u Gradišci.

Predstavljena knjiga "Srpska pravoslavna crkva u BiH 1945-1958"

Autor je nastojao da u tih 13 godina na osnovu arhivske građe iznese stanje na terenu u svim eparhijama i crkvenim opštinama i da prikaže odnos vlasti prema crkvenoj imovini. Kaže da su u tom periodu mnoge opštine bile bez hramova,a služba se odvijala pod vedrim nebom.Ova knjiga koja je doktorski rad autora Dragana Šućura obuhvata period od 1945. godine dolaska komunista i novog državnog i društvenog uređenja, pa sve do 1958. po mnogima prelomne godine u odnosu države prema vjerskim zajednicama.

Osim autora, o knjizi je govorio i profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Banja Luci Dragiša Vasić.On je rekao da je knjiga najznačajniji rad iz oblasti crkvene istorije koji se pojavio od postanka Republike Srpske.

Jerej Dragan Šućur otac pet sinova diplomirani je teolog i doktor istorijskih nauka, trenutno službuje kao vojni sveštenik u Banjaluci u Oružanim snagama BiH.Napisao je nekoliko radova iz istorije Srpske pravoslavne crkve, među kojima i knjige  "Banjalučka eparhija za vrijeme episkopa doktora Vasilija Kostića" i "Jadovnička golgota".

Info+ kablovski kanal