Vremenska prognoza

sreda, 26 april 2017 21:16

Premijerno prikazan dokumentarni film “Sloboda ili smrt”

Dokumentarni film „Sloboda ili smrt“ autora Milana Pilipovića, premijerno je prikazan pred brojnom publikom u Kulturnom centru Gradiška.

Premijerno prikazan dokumentarni film “Sloboda ili smrt”

Ovaj film je potresno svjedočenje logoraša Ilije Ivanovića iz Gradiške jedinog živog učesnika proboja ustaškog logora u Jasenovcu 22.aprila 1945. godine. „Ja sam sasvim slučajno saznao da Ilija Ivanović postoji. Nisam gubio mnogo vremena od jeseni do sada priča je završena. Malo sam strahovao hoćemo li uspjeti zbog zdravstvenog stanja Ilije Ivanovića. Njegova životna sudbina je gotovo filmski scenario i ovaj čovjek me fascinirao po mnogo čemu“ kaže Milan Pilipović, autor filma.

Ilija Ivanović koji je uspio pobjeći iz Jasenovca poslije gotovo tri godine tamnovanja, svjedoči o nevjerovatnim razmjerama ljudskog zla. On je u ustaški logor odveden kada je imao trinaest godina a pobjegao sa nepunih šesnaest. Njegova sjećanja i sada su svježa.Kaže da je iz  logora u kojem je on bio sa oko 350 njegovih drugova vršnjaka izašlo samo njih deset.

Ivanović koji je kasnije bio seoski učitelj u mnogim Potkozarskim selima autoru filma Milanu Pilpoviću približio je logor Jasenovac, jer je njegovo pripovijedanje i  sjećanje na te dane vrlo upečatljivo.

Na ovom filmu radio je cijeli tim ljudi iz Banja Luke , Prijedora i Gradiške što autor ovog dokumentarca smatra da je posebno vrijedno.

Dokumentarni film “Sloboda ili smrt” Pilipović će ponuditi na više festivala koji se tematski bave time te će nastojati da ova priča stigne u Evropu i u svijet. Film će biti  prikazan i na više televizijskih kanala  među kojima je i Info plus kablovski kanal.

Info+ kablovski kanal
{gallery}2773{/gallery}